fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Labuđi pjev Avde Avdića – Av-Av obolio od „Bošnjaštva“, zbog Osmice i Šaje!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Neostvareni medijski slučaj Avdo Avdić, samoproglašeni glavni i odgovorni urednik portala Istraga.ba, koji je sa „40 godina krenuo od nule“ – kako i sam za medije reče, gostovao je dana 13.10.2020. g. na SDA-ovskog televiziji Hayat, na kojoj televiziji je pored Avdića, rado viđen i čest gost Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA stranke i generalna direktorica Kliničkog Centra u Sarajevu.

I dok Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sprovodi istragu protiv Avdićevih informanata i prijatelja Osmana Mehmedagića  – Osmice, direktora OSA-e BiH, zbog sumnje, da je očito falsifikovao diplome o svome obrazovanju, te postao vlasnik i suvlasnik više poništenih i neponištenih diploma, pa čak i sa nepostojećih univerziteta, Dragan Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BIH, koji je optužen za visoku korupciju, Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e, koji je također pod istragom Tužilaštva BiH, zbog koruptivnih radnji, o čemu su mediji pisali, ipak Avdo Avdić, kao njihov medijski zastupnik i glasnogovornik, redovito obavlja svoje novinarsko – policijske aktivnosti, kao plaćeni policijski novinar.

I dok Avdo Avdić na svome portalu Istraga.ba o svima sve i svašta piše, odlikuje se i kao vrlo neprofesionalan novinar. Za Kodeks za štampu i online medije ne mari, demante prozvanih ljudi u svojim tekstovima upućene na redakcijski portal Istraga.ba: [email protected], ne objavljuje, pa nerijetko mora reagirati i Vijeće za štampu u BiH, iako prozvana strana po članu 5 – točno i fer izvještavanje, i članu 7 – mogućnost odgovora, član 10 – osobe optužene/osumnjičene za krivična djela Kodeksa za štampu i online medije, imaju pravo odgovora, odnosno demanta. No, za Avdića ovi članovi mrtvo su slovo na papiru.

Svaka Avdićeva objava ide od medijskog spektakla do debakla.

Pa je tako Avdo Avdić gostujući na SDA-ovskog televiziji, gdje pored njega rado viđen gost samo Sebija Izetbegović, branio svoga prijatelja i informanta osumnjičenog Vahidina Šahinpašića, načelnika Kriminalističko – istražnog odjela SIPA-e (KIO SIPA).

Postoji kod Avde Avdića uvijek ona oprobana „politička teza naših čobana na vlasti“, koju rado, i on koristi: „Kad nemaš argumenata brani se bošnjaštvom, hrvatstvom, srpstvom“! Pa je tako braneći svoga prijatelja Šahinpašića i Mehmedagića na Hayat televiziji izjavio:Ovdje niko ne želi da procesuira organizirani kriminal, ovdje se manje više procesuira zbog gluposti. Tužilaštvo BiH sa Gordanom Tadić na čelu u posljednjih mjesec dana aktiviralo je istrage protiv direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića OSA koje ne kontrolište dvojac Dodik-Čović.  Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, čovjek kojeg ne kontrolište nijedna politička partija u ovoj državi. Vahidin Šahinpašić, najviše rangirani Bošnjak u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA, protiv njega je otvorena istraga, ide se ka njegovoj suspenziji da se i on ukloni“.

Ma zamislite Avdića šta izjavi?! To što je njegov prijatelj Mehmedagić falsifikovao diplome o svome obrazovanju, a za što je zaprijećena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina – za Avdića je to glupost s kojom se bavi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ali kada se drugi istražuju zbog falsifikovanja diploma, za Avdu je to onda ozbiljan posao.

Ma zamislite opet šta reče Avdo Avdić i živ osta, da je opet Tužilaštvo BiH protiv njegovog prijatelja Šahinpašića zv. Šaja, kao najvišeg rangiranog Bošnjaka otvorilo istragu, i da se ide ka njegovoj suspenziji. Da li to znači što je „Bošnjak“, iako je istragom Tužilaštva BiH osnovano sumnjiv za koruptivna krivična djela, ne treba da ga se istražuje?! Biće da ne zna Avdo, da upravo tužilac „Bošnjak“ sprovodi istragu protiv njegovog prijatelja Šaje. Reći će opet Avdo, da je „taj Bošnjak blizak HDZ-u i Gordani Tadić“.  Zato kažem: Postoji kod Avde Avdića uvijek ona oprobana „politička teza naših čobana na vlasti“, koju rado i on koristi: „Kad nemaš argumenata brani se bošnjaštvom, hrvatstvom i srpstvom“!

Nije ni teško odgonetnuti ‘ko su Avdićevi prijatelji i informanti, dovoljno je samo da Avdu poslušate i vidite, kako Osmica i Šaja preko Av-Av-a viču, a koji preko njega pokušavaju diskreditirati Glavnu tužiteljicu Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić, da je u tobože nekoj misiji rušenja Bošnjaka, ili kako to Avdo reče: „U misiji rušenja sigurnosnog sistema“ ali bezuspješno, jer računaju na čovjeka, koji je sa „40 godina krenuo od nule“! Rekao bi naš narod, „ne laje kuca radi sela nego radi sebe“!

Dvostruki aršini i licemjerna pravila naziru se u medijskom nastupu Avde Avdića. Ali kada je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 2014./2015. godine, otvorilo istragu protiv Gorana Zubca, na poziciji Direktora SIPA-e, kao najvišeg rangiranog Srbina u toj policijskoj Agenciji, nije se Avdo Avdić tada bunio, pa ni onda kada je protiv Zubca, dok je još bio na poziciji Direktora SIPA-e podignuta i potvrđena optužnica, pa ni onda kada je Sud BiH Zubca pravosnažno na dvije godine zatvora uslovno osudio, a Vijeće ministara BiH ga potom razriješilo. Nije se Avdo tada bunio. Razlog: Zubac nije njegov prijatelj i nije Bošnjak.

Ta ne zna Avdo Avdić, da su upravo zahvaljujući njemu, otvorene istrage protiv njegovih informanata i prijatelja. Kako?

Najbolji saradnik Tužilaštva Bosne i Hercegovine u otkrivanju nezakonitosti direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica je Avdo Avdić. Zahvaljujući Avdiću državno pravosuđe otvorilo je dvije istrage o direktoru OSA BiH i došlo do šokantnih saznanja o tome da je Mehmedagić krivotvorio fakultetsku diplomu i da je zloupotrebom službenog položaja nezakonito izuzima snimke s nadzornih kamera kako bi utvrdio ko se to drzno da podnese krivičnu prijavu protiv njega – pisao je portal pressmedia.

Tokom 2018. i 2019. godine Avdo Avdić pokrenuo je priču o izdavanju lažnih diploma u Bosni i Hercegovini. Ovaj rad itekako je bio u javnom interesu s obzirom na to da krivotvorene srednjoškolske i fakultetske diplome derogiraju kompletan obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini. Tragom te priče institucije na svim nivoima započele su provjere fakultetskih diploma direktora, državnih službenika, savjetnika i ostale administracije zaposlene u javnim organima i javnim preduzećima. Provjera nisu ostali pošteđeni ni policijski službenici od kojih je 15 u Federaciji BiH ostalo bez posla zbog neregularnih diploma.

Tužilaštvo BiH je, shvatajući ozbiljnost problema o kojem piše Avdić, još početkom 2019. godine zatražilo od svih čelnika sigurnosnih agencija uključujući i Ministarstvo sigurnosti BiH da dostave diplome o završenom obrazovanju. Ubrzo su svoje fakultetske diplome dostavili tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, tadašnji direktor SIPA-e Perica Stanić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i drugi funkcioneri od kojih je dostavljanje diploma zatraženo.

Na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine oglušio se samo direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica. Mehmedagić je odlučio da ignoriše urgencije Tužilaštva BiH i da ni po koju cijenu ne dozvoli državnim tužiteljima da izvrše uvid u njegovu fakultetsku diplomu. Činjenica da direktor OSA BiH krije svoju diplomu kao zmija noge bila je dovoljna tužiteljima da izvuku zaključak kako ipak nešto nije uredu s obrazovnim kvalifikacijama direktora Osmice, inače Avdinog prijatelja. Tužitelji su se, zbog nemogućnosti da dobiju diplomu direktno od Mehmedagića, obratili Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske jer je u CV-u koji je 2015. godine Mehmedagić dostavio Vijeću ministara BiH prilikom imenovanja navedeno da je fakultetsku diplomu stekao na Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luci. I upravo tu počinje afere vezana za fakultetske diplome direktora OSA BiH. Inspektorat RS-a zbog brojnih nepravilnosti poništio je diplomu Mehmedagiću, a Mehmedagić je postao predmet istrage Tužilaštva BiH.

Druga istraga protiv direktora OSA BiH također je otvorena zahvaljujući Avdi Avdiću. Nakon što je anonimni podnositelj poslao krivičnu prijavu protiv direktora OSA BiH, Osmica je odlučio da zloupotrijebi svoj položaj i ovlasti te istraži ko se to drznuo da podnosi prijavu protiv njega. Tim povodom izdao je naredbu uposleniku OSA BiH Muhamedu Pekiću da izuzme snimke nadzornih kamera iz JP BH Pošte, a na kojim se vidi osoba koja podnosi anonimnu krivičnu prijavu protiv njega.

Menadžment BH Pošte upozorio je Pekića kako ne može na takav način izuzimati snimke i da je potrebno da im dostavi pismeni zahtjev koji potpisuje direktor OSA BiH. Pekić je sve opravdao time da se radi o pitanjima ugrožavanja sigurnosti BiH (inače, u ta pitanja spada terorizam) i da će naknadno dostaviti pismeni zahtjev koji potpisuje Mehmedagić. BH Pošta, vjerujući kako je nemoguće da se na takav način zloupotrebljava obavještajni sistem, izašla je u susret Pekiću i dala mu snimke. Pekić je snimke uručio direktoru Osmici, a Osmica Avdi, i samo nakon nekoliko dana ti snimci objavljeni su u tekstu Avde Avdića.

Na taj način Mehmedagić i Pekić zloupotrebom položaja i ovlaštenja direktno su prekršili Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiHZakon o zaštiti tajnih podataka BiHKrivični zakon BiH i Zakon o OSA BiH. Zahvaljujući fotografijama koje je objavio Avdo Avdić državno pravosuđe saznalo je kako je „neko“ nezakonito izuzimao snimke s nadzornih kamera i direktno narušio povjerenje građana u pravnu državu. U toku provjere navoda iz prijave nedvojbeno, na osnovu materijalnih dokaza i iskaza svjedoka, utvrđeno je da je taj „neko“ direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zbog čega je zajedno s Pekićem postao predmet nove istrage.

O zloupotrebama položaja u aferi „Nadzorne kamere BH Pošte“ upoznate su ambasade svih zapadnih zemalja u Bosni i Hercegovini. Neke od njih već su zauzele stav u vezi sa osnovanim sumnjama da je Mehmedagić zloupotrebom ovlasti počinio krivično djelo i poručile kako će pozorno pratiti kompletan slučaj i stimulisati Tužilaštvo BiH da u što skorijem roku riješi ovaj slučaj koji ih je ostavio u šoku.

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});