fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

LAGUMDŽIJA ĆE DA POLUDI: Zaustavljen kineski projekt izgradnje “Bloka 7” TE Tuzla

Autor: Slobodna bosna

TUZLA - Da je sve mirisalo na kriminal potvrđeno je i iz Energetska zajednica koje je pozvala Parlament FBIH da ne odobrava garanciju za kredit, jer to nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći

Skoro je izvjesno da će Federacija BiH otkazati suradnju s kineskom kompanijom koja je bila zainteresirana za izgradnju termo-bloka 7 u okviru TE Tuzla, a što je načelno dogovorila prethodna garnitura federalne vlasti predvođena Lagumdžijinim SDP-om.

Glavna ali ne i najvažnija primjedba na cijeli aranžman, vezana je za činjenicu da je kineska kompanija izabrana na tenderu na kome nije bilo drugih ponuda!

Druga, mnogi važnija primjedba, vezana je za kreditnu garanciju Federalne vlade koja je popraćena negativnom reakcijom evropske Energetske zajednice.

– Jedan element je to da je garancija data za 80% cijelog projekta, a ne za 80% kredita. Drugi element koji nije uredu je taj da bi mogla Elektroprivreda BiH razdvojiti reguliranje djelatnosti od komercijalnih djelatnosti unutar sebe – to još nije napravljeno, kaže za FTV Janez Kopač, generalni direktor Energetske zajednice.

Posebna priča je činjenica da kineski investitori i nisu poželjni na evropskom tlu. Sumnjive investicije iz Kine su pod lupome EU i potencijalno mogu biti problem za evropske integracije BIH i drugih balkanskih zemalja.

– Kina u suštini može biti u poziciji da diktira pravila i razvoj tržišta na način na koji ne može u zemljama koje su već dio EU. Ne treba isključiti mogućnost da Kina može da trguje ekonomskim uticajem na Balkanu u okviru sve jačeg partnerstva sa Rusijom, upozorio je nedavno profesor Teokaris Grigoriadis sa Instituta za istočnu Evropu u Berlinu.

I komesar za proširenje EU Johanes Han je upozorio da Kina nastoji preko investicija preuzeti kontrolu nad državama regiona.

– Svjedočimo jednom obrascu ponašanja Kine, “poslovnom modelu” u kojem se nude atraktivni ili manje atraktivni krediti. Ako ih ne možete otplaćivati, onda se to pretvara u kineski kapital, rekao je Hahn.

Dodao je da smatra da će taj problem biti sve izraženiji u godinama pred nama. On se boji da će zapadnobalkanske države, željne velikih investicija, javnih radova koji će pokrenuti razvoj, pasti pod kontrolu službenog Pekinga.

Prema saznanjima “Slobodne Bosne”, ukoliko Vlada Federacije BiH otkaže suradnju s kineskom kompanijom na ovom projektu, u najkraćem roku biće raspisan novi, međunarodni tender, ali s bitno promijenjenim elementima cijelog aranžmana.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});