fbpx
Foto: Fena

Lagumdžija kritizirao Komšića i Izetbegovića: Pokazali su da nemaju ozbiljnu, poželjnu i izvodivu viziju BiH

Autor: Dnevno.ba

Nakon otvorene podrške Izraela izmjenama izbornog zakona BiH, koje predlažu HDZ i Hrvatska, za Klix.ba je svoj komentar dao Zlatko Lagumdžija, nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH.

Izrael, koji je u pravilu prema BiH imao neutralan odnos, bez ikakvih konkretnih stavova o unutrašnjim pitanjima naše zemlje, sada su jasno stali na stranu prijedloga HDZ-a u vezi izbornog zakona i o legitimnom predstavljanju.

Izrael javno priopćava da podržava takve ideje, dok se čeka dogovor ili nametanje izbornog zakona iz OHR-a, jasno je da se radi o rezultatima lobiranja, kaže Zlatko Lagumdžija koji za Klix.ba kaže da do eventualnog narednog poteza visokog predstavnika Christiana Schmidta treba maksimalno lobirati kako BiH ne bi dobila štetne izmjene izbornog zakona.

“Ima li itko da potjera ove što nas vode da krenu lobirati po par ključnih zemalja prije nego Schmidt donese odluku o izmjenama izbornog zakona. Kada se ne dogovore u roku koji je dao, hoće li samo nastaviti da vode predizbornu kampanju o tome preko medija s plaža i kafana? Svi ih moramo pozivati i tjerati, a posebno javnost i mediji kojih se oni jedino sada plaše, da to rade a ne da jedva čekaju da Schmidt napravi novi loš potez i onda vode kampanju na tome kako se radi o novoj nepravdi koja im treba jer opet tako postaju borci za ‘našu stvar’, a ne uhljupi i prevaranti koji nemaju odgovorne politike”, ističe Lagumdžija.

On je narčito kritizirao lidera SDA Bakira Izetbegovića i te lidera DF-a Željka Komšića.

“Bakir i Željko su još uvijek valjda omamljeni iluzijama o snazi Bundestag rezolucije sa kojom oni svakako nemaju ništa i misle da je to dovoljno. Za to vrijeme, ozbiljne diplomatske akcije HDZ pa i SNSD vode”, kaže Lagumdžija.

Lagumdžija tvrdi da bi sve bilo drugačije da su stranake sa sjedištem u Sarajevu ozbiljno pristupile da reformski izborni paket mora integrirati makar neke opravdane hrvatske zahtjeve.

“Umjesto toga oni su se konfrontirali sa tim zahtjevima i još nastavili da ‘prijete’ da će ‘Hrvatima uzeti 6 mjesta u Domu naroda’ do mjere dalje radikalizacije međuetničkih odnosa. Svojom odlukom da prepuste Čoviću ozbiljan arsenal argumenata, samo su pokazali da nemaju ozbiljnu, poželjnu i izvodivu viziju Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države i društva zajedničkih vrijednosti”, zaključio je Lagumdžija.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI