fbpx

Lako za Valentinovovo, pa danas je i Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara

Autor: Dnevno.ba

TREBINJE - Danas se u Srbiji slavi Sveti Trifun, baš kao i među bosanskohercegovačkim pravoslavcima, svetac koji se smatra zaštitnikom vinogradara.

Kult Svetog Trifuna veoma je razvijen u srpskim krajevima, a neke srpske obitelji ga slave kao krsnu slavu. Slava Sveti Trifun se na poseban način obilježava u svim domaćinstvima koja se isključivo bave vinogradarstvom i voćarstvom uz presijecanje slavskog kolača i simboličnog orezivanja čokota u vinogradima.

Širenje kulta ovog sveca datira od V. stoljeća, a vinogradari i voćari su u srpskim krajevima slavu Svetog Trifuna obnovili prije desetak godina, s obnavljanjem zasada vinove loze. Posebno u vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja to je najveći vinarsko-vinogradarski praznik.

Vjeruje se i da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana snijeg počne da se topi. Po nekim shvaćanjima ovim danom počinje proljeće, priroda počinje da se budi, kao i ljubav kod ljudi.

U narodu je za Trivundan, 14. veljače, vezano mnoštvo raznih običaja i vjerovanja. Ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodit će šljiva. Ako na Trivundan padne snijeg, godina će biti kišna i rodna a ako je vedro, godina će biti sušna.

Snijeg može još uveliko da iznenadi, ali se to smatralo berićetnim, pa se govorilo “Zatrpaj Tripo, zaspi Simo!” (riječ je o Sv. Simeonu Mirotočivom, 26. veljače) iako je već sutradan, 15. veljače, Sretenje, po narodnom shvaćanju dan “susreta” zime i proljeća, kada se mečka na kratko probudi da vidi hoće li uskoro nastati ljepši dani i onda, ako ocijeni da će potrajati zima, vrati u pećinu da nastavi svoj zimski san, piše Informer.rs.

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Vjeruje se da će grožđe tako dobro roditi. U selima Šumadije slave se kao zavijetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave. U Popovom polju nitko danas ne radi teže poslove.

Prema vjerovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga od raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusjenica i drugih insekata.

Sveti Trifun jedan je od Kristovih velikomučenika koji postradao za kršćansku vjeru. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obilježava 14. veljače po novom, odnosno 1. veljače po starom kalendaru. Proslavlja se kao „Dan Ljubavi i Vina”.

Darovan od Boga darom čudotvorstva i iscijeljenja. Za vrijeme svog života iscijelio je mnoge bolesnike, istjerivao demone iz mnogih ljudi i pomogao mnogima koji su mu se obraćali za pomoć. Za vrijeme vladavine cara Gordija rimskim carstvom, proslavio se izlječivši carevu kćerku Gordijanu. Kada je na rimski prijestol došao car Dekije, počeli su progoni kršćana, stradanje i mučenje. Kako nije želio da se odrekne Krista i svoje vere, sveti Trifun je svirepo mučen i proganjan. Pogubljen je od strane cara 250. godine. Sahranjen je u Kampsadi gdje je i rođen.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI