fbpx
Tomislav Kristo/Cropix

LAVROV: Spremni smo pregovarati o toj temi, ali u okviru kanala o kojemu su se dogovorili predsjednici Putin i Biden

Autor: dnevno.ba

Rusija je danas rekla da je spremna pregovarati o razmjeni zatvorenika s Washingtonom putem postojećeg diplomatskog kanala, dan nakon što je košarkaška zvijezda Brittney Griner osuđena na devet godina zatvora zbog kaznenog djela posjedovanja droge.

– Spremni smo pregovarati o toj temi, ali u okviru kanala o kojemu su se dogovorili predsjednici Putin i Biden, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

– Odluče li Amerikanci još jednom pribjeći javnoj diplomaciji … to je njihova stvari i, čak bih rekao, njihov problem, dodao je.

Kremlj je prije upozorio SAD protiv pribjegavanja “megafonskoj diplomaciji” u slučaju Griner obrazloživši da bi to samo moglo poremetiti napore da se osigura potencijalna razmjena.

Kazna za Griner – koju je Joe Biden nazvao “neprihvatljivom” – mogla bi otvoriti put američko-ruskoj razmjeni zarobljenika koja uključuje 31-godišnju košarkašicu i ruskog trgovca oružjem.

Sjedinjene Države već su dale, kako je rekao državni tajnik Antony Blinken, “značajnu ponudu” da osiguraju oslobađanje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, uključujući Griner i bivšeg marinca Paula Whelana.

Griner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), uhićena je 17. veljače u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo nakon što su u njezinoj prtljazi pronađeni ulošci za e-cigaretu koji su sadržavali ulje kanabisa.

Griner, kojoj je u Sjedinjenim Državama prepisan medicinski kanabis za ublažavanje bolova od kroničnih ozljeda, rekla je da je pogriješila kad ih je nenamjerno spremila u prtljagu kad se žurila na let. Priznala je krivnju, ali ustraje na tome da nije namjeravala prekršiti ruski zakon.

Kanabis je u Rusiji nezakonit i u medicinske i u rekreativne svrhe.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI