fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Legalna prodaja kanabisa u Kanadi počela u ponoć

Autor: Dnevno.ba

OTTAWA - Kanada je, poslije Urugvaja, postala druga zemlja u svijetu koja je legalizirala kanabis, a prodaja počela je u ponoć.

Slobodno tržište kanabisa je otvoreno, iako postoje pitanja u vezi sa utjecajem na zdravlje stanovništva, zakon i javnu sigurnost.

Petnaest milijuna domaćinstava primilo je obavještenja o novim zakonima i informacije iz kampanje koja je vođena na nacionalnom nivou, prenio je BBC.

I dalje postoji bojazan, naročito u vezi sa time da li je policija spremna da spriječi vožnju pod utjecajem marihuane.

Kanadske provincije mjesecima su se pripremale za ukidanje zabrane kanabisa. Urugvaj je do sada bio jedina država koja je legalizirala  ovu drogu, a Portugal i Nizozemska  su je dekriminalizirale .

Provincije su odgovorne za definiranje detalja o tome koliko se marihuane može kupiti i konzumirati pod njihovom jurisdikcijom.

Radnje u provinciji Njufaundlend, na krajnjem istoku Kanade, otvorile su se u ponoć i prve počele legalno da prodaju kanabis.

Ontario, najmnogoljudnija provincija, dobit će prve radnje sa marihuanom tek na proljeće, ali će stanovnici moći da naručuju kanabis putem interneta.

Britanska Kolumbija, jedna od provincija sa najvišom stopom upotrebe kanabisa, imat će od danas samo jednu specijaliziranu radnju.

Oko 15 posto  Kanađana konzumira kanabis.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});