fbpx

LIDER JEDNE OD NAJNAPREDNIJIH ZEMALJA SVIJETA Trudeau otkrio što je cilj njegove vlade u trećem mandatu

Autor: Fena

Pomirenje s autohtonim Kanađanima i borba protiv klimatskih promjena navedeni su među glavnim prioritetima vlade kanadskog premijera Justina Trudeaua na početku njegovog trećeg mandata.

Tradicionalni govor kojim se otvara svako zasjedanje parlamenta i utvrđuju vladini ciljevi pročitala je Mary Simon, prva autohtona generalna guvernerka te zemlje.

– Autohtoni narodi vraćaju našu historiju, priče, kulturu i jezik kroz akciju – rekla je Simon u govoru na engleskom, francuskom i inuktitutskom jeziku.

Dodala je da neautohtoni narodi počinju shvaćati i prihvaćati pravi uticaj prošlosti i bol koju su pretrpjele generacije autohtonih naroda, javlja dpa.

Autohtone zajednice širom Kanade izvijestile su o otkriću stotina neobilježenih grobova na mjestima bivših rezidencijalnih škola posljednjih mjeseci, ističući zločine nad autohtonim Kanađanima.

Trudeau se javno izvinio i naredio da zastave budu spuštene na pola koplja na javnim zgradama.

Ovi prioriteti u govoru koje je iznio u utorak dolaze nakon što su Trudeauovi liberali pobijedili na nacionalnim izborima u septembru, osiguravši mu treći mandat. Međutim, nije uspio osigurati apsolutnu većinu te je na čelu svoje druge manjinske vlade.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI