LIDIJA BRADARA: Uloga županija je od iznimne važnosti za pristup pregovorima za članstvo u EU

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Imajući u vidu značaj i ulogu županija/kantona u Federaciji BiH u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, u proteklih nekoliko godina EU je u BiH podržala nekoliko projekata čiji je cilj bio ojačati kapacitete zakonodadavnih tijela vlasti u BiH i pripremiti ih proces europskih integracija.

Nakon „Twinning“ projekata namijenjenih jačanju kapaciteta državnog i entitetskih parlamenata, trenutačno se, u suradnji s partnerima iz Narodne Skupštine Repubike Mađarske realizira „Twinning Light“ projekt. Namijenjen je jačanju kapaciteta županijskih skupština, odnosno njihovoj pripremi za aktivnosti u procesu europskih integracija.

U sklopu navedenog projekta Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas, 14.11.2017. godine, bio je domaćin sastanku na kojemu je rukovodstvo ovog doma zajedno s čelnicima županijskih Skupština, predstavnicima Delegacije EU u BiH i Narodne Skupštine Republike Mađarske, razmatralo i usvojilo Izvještaj o procjeni kapaciteta i potreba županijskih Skupština u procesu integracija u EU.

„Nadam se kako ćemo uskoro dobiti kandidacijsku status i započeti pregovore za članstvo u EU. U tom kontekstu uloga županija je veoma važna i ovo je prilika za procjenu ne samo kapaciteta već i izazova koji nam stoje na europskom putu kako bi na njih mogli što kvalitetnije odgovoriti“ – istaknula je ovom prigodom Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Sastanak su veoma korisnim ocijenili i Jan Snaidauf, šef političkog i ekonomskog odjela Delegacije EU kao i predstavnici Skupština županija u Federaciji BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI