fbpx
Goran Mehkek/Cropix

Ljubić: ‘Imali ste Komšića i Predsjedništvo je četiri godine bilo remetilački faktor u ovoj državi’

Autor: Dnevno.ba

Božo Ljubić, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a bio je gost N1. Govorio je o predizbornoj kampanji i naglasio da bez obzira na rezultat izbora treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona i da se nada da će visoki predstavnik okončati nepravdu prema Hrvatima u BiH i da će moći birati svoje predstavnike na svim nivoima vlasti u BiH.

Kazao je da je predizborna kampanja bila slična vremeplovu i da su poruke bile kao one iz 1992. godine.

“Problem kampanje možemo ocijeniti po njenim porukama. Da ne znamo da smo u 2022. rekli bi da smo sjeli u vremeplov i da smo u 1992. Par poruka, “Ako SDA ne pobijedi, čekaju nas logori i Tomašica”, “Ako SNSD ne pobijedi, nestat će za šest mjeseci RS.” To samo pokazuje koliko je BiH podijeljeno društvo i koliko nema države BiH. Nema niti jedne poruke koja cilja na pripadnike nekog drugog naroda. S obzirom na ustavnu neravnopravnost hrvatskog naroda i izborima koji će se održati po neustavnom Izbornom zakonu, Hrvati se bore za opstojnost. Kada su u pitanju Hrvati, ovo je nacionalno pitanje. Niste mogli čuti govor mržnje. Mi smo bili prisiljeni da se ujedinimo i ne radi se o istim stvarima. Kod Srba i Bošnjaka je ovo političko pitanje, kod Hrvata je istinsko očuvanje političkog legitimiteta”, kaže Ljubić.

Istakao je da su ovo neustavni izbori i da bez obzira na rezultate izbora, moraju pristupiti rješavanju pitanja legitimnog predstavljanja Hrvata i izmjenama Izbornog zakona.

“Svaki zakon mora biti sukladan Ustavu. Ustavni sud je naložio da Parlamentarna skupština uskladi zakon s Ustavom. Svaki zakon mora biti sukladan Ustavu. To je konstitutivnost tri naroda. Izborni zakon je jedini instrument da se to osigura. Želim upozoriti i Schmidta iz postojeće pravne perspektive da budu izabrani legitimni politički predstavnici na svim razinama vlasti. Bez obzira kako izbori završili, mi nećemo imati legalne rezultate izbora niti institucije”, kaže Ljubić.

Rekao je da ukoliko se ne obrani političko i nacionalno pitanje Hrvata, da se onda treba voditi zaključcima HNS-a, a to je teritorijalni preustroj Federacije BiH.

Pozvao je sve Hrvate da izađu na izbore i podrže kandidatkinju HNS-a za člana Predsjedništva BiH, Borjanu Krišto.

“U slučaju da se desi najgori scenarij za Hrvate, da pobijedi Komšić, izbornim inženjeringom će nas preglasati u Domu naroda i izbaciti iz vlasti i onda ćemo vidjeti. Želimo pregovarati o izmjenama Izbornog zakona i da gradimo ovu državu. Imali ste Komšića i Predsjedništvo je četiri godine bilo remetilački faktor u ovoj državi. Ne želimo još četiri izgubljene godine. U suprotnom, kriza će se produbiti”, zaključio je Ljubić.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI