fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

LJUDI U BiH SVE TEŽE KRPAJU KRAJ S KRAJEM Ponovno je sve poskupjelo, a stižu i nova poskupljenja

Autor: Dnevno.ba

Cijene hrane i drugih osnovnih namirnica značajno su porasle u posljednjih pola godine, a što značajno ugrožava preživljavanje građana BiH koji su i bez poskupljenja snažno pogođeni pandemijom koronavirusa.

Statistički podaci

Statistički podaci jasno pokazuju kako je u BiH zabilježen kontinuiran rast cijena prehrambenih artikala između 12 i 15 posto. Podaci dokazuju da su poskupljenja nastavljena, tako su cijene u kolovozu u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 2,3 posto, dok je proračun građana ostao isti ili je manji, piše Avaz.

U proteklom periodu najviše je porasla cijena jestivih ulja, i to za 36,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Osim ulja, značajno je poskupjelo i pileće meso, i to za 24,7 posto.

Također, došlo je i do poskupljenja higijenskih potrepština te svega onoga što je ljudima potrebno za svakodnevni život, a pogotovo za vrijeme pandemije.

Nažalost, građani i u predstojećem razdoblju mogu očekivati dodatni porast cijena životnih namirnica, a već je najavljen rast cijene brašna. Ako do toga dođe, automatski će poskupjeti svi pekarski proizvodi i svi proizvodi koji se baziraju na brašnu.

Predsjednik Udruženja potrošača „Fortuna“ Marin Bago za „Avaz“ je kazao da su se najave novih poskupljenja počele ostvarivati.

– Od danas (jučer, op. a.) kruh je u Mostaru skuplji za 30 posto. Ovo su veliki skokovi, a tzv. puzajuća poskupljenja mi trpimo već deset godina. Prije 10 ili 15 godina bilo je lakše podnijeti neka poskupljenja pa i za 30 posto, jer su cijene bile dosta niže. Trenutno stanje ne mogu izdržati ni imućniji građani jer potrošačka korpa prelazi 2.000 KM, a kako je krenulo, uskoro će biti iznad 3.000 maraka – istaknuo je Bago.

Ekonomska politika

Dodao je da se s ovim rastom cijena vidi da je u BiH i službeno propala ekonomska politika.

– Ali nije velika šteta jer ona nije ni postojala, nikad se mi nismo bavili gospodarstvenicima, poljoprivredom i trgovinom. Pa mi uvozimo 80 posto hrane koju konzumiramo. Sve što nam se događa je uzrokovano nebrigom vlasti – naglasio je Bago.

Prema njegovim riječima, građani preživljavaju na raznorazne načine.

– Ranije se štedjelo i zaduživalo, sad se više ne možemo ni zaduživati. Preživljavanje mnogih se sad svodi na kruh i vodu. Ovo ne vodi ničemu, osim većim odricanjima. Ovako mi više ne možemo funkcionirati – kategoričan je Bago, piše Avaz.

Benzin i dizel-gorivo

Federalno ministarstvo trgovine od 1. listopada zaprimilo je minimalno 450 obavijesti o promjeni cijena i marži na benzin i dizel. Prosječna maloprodajna cijena za premium bezolovni benzin 95 iznosi oko 2,29 KM po litru, a za dizel 2,22 KM po litru.

Trenutni raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u FBiH kreće se za bezolovni benzin od 2,11 do 2,36 KM po litru, a za dizel od 2,06 do 2,36 KM po litru.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});