fbpx

Lockdown u Kini i zabrinutost za svjetsko gospodarstvo spustili cijene nafte ispod 107 dolara

Autor: dnevno.ba

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 107 dolara pod pritiskom prognoza slabijeg rasta svjetskog gospodarstva i strahovanja od pretjeranog podizanja kamatnih stopa u SAD i utjecaja lockdowna na kinesku potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,69 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,64 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,77 dolara nižoj cijeni, od 102,02 dolara.

Tržišta je ovog tjedna zabrinuo Međunarodni monetarni fond koji je snizio prognozu rasta svjetskog gospodarstva za 0,8 postotnih bodova, na 3,6 posto, upozorivši da oporavku od koronakrize prijete rat u Ukrajini i snažna inflacija.

Raspoloženje je prigušio i predsjednik američke središnje banke Jerome Powell izjavom da će na sjednici u svibnju razmotriti podizanje ključnih kamatnih stopa za pola postotnog boda.

– Čini se da strahovanja od usporavanja kineskog rasta i od Fedovog pretjeranog zaoštravanja monetarne politike u ovoj trenutku pretežu nad bojaznima da bi Europa uskoro mogla proširiti sankcije na uvoz ruske energije, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Trgovci strahuju i za potražnju u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte. Šangaj je najavio novi krug mjera zatvaranja, koje će obuhvatiti i svakodnevno testiranje na koronavirus.

Značajniji pad cijena koči nedovoljna opskrba, zbog poremećaja u Libiji, čija je proizvodnja smanjena za 550.000 barela dnevno. Trgovci istodobno zaobilaze rusku naftu, zbog sankcija koje je uveo SAD.

Washington je uveo i embargo na rusku naftu, a EU bi mu se mogao pridružiti.

Izvor iz EU-a rekao je Reutersu ovog tjedna da Europska komisija pokušava ubrzanim tempom otvoriti alternativne izvore nabave kako bi ublažila posljedice zabrane ruske nafte i nagovorila članice koje zaziru od te mjere da ju ipak podrže.

– EU-ov bojkot ruskih energenata neizbježno bi rezultirao višim cijenama energije, barem u bliskoj budućnosti, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a. Čini se, ipak da nije pitanje hoće li to napraviti, već kada, dodao je Brennock.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak stajao 108,81 dolar, što znači da poskupio 84 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI