fbpx

LUĐAČKI NAPAD U NORVEŠKOJ Lukom i strijelom ubio pet osoba

Autor: Dnevno.ba

Broj ubijenih u napadu lukom i strijelom u srijedu u Norveškoj narastao je na pet, a još dvoje je ozlijeđeno, objavili su tamošnji mediji.

Napad se dogodio u gradu Kongsbergu na jugu Norveške. Kongsberg je od glavnog grada Osla udaljen oko 100 kilometara, prenosi Index.

Glasnogovornik norveške policije potvrdio je kako je osumnjičeni uhićen te da je situacija pod kontrolom.

Napad se odvio u 18 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu. Napadač je počeo ispaljivati strijele u supermarketu na zapadu grada. Nakon trgovačkog centra, proširio je napad na više lokacija.

Iz policije su kasno navečer objavili da je među ozlijeđenima i jedan policajac koji je bio van dužnosti. On se suprotstavio napadaču.

Policija je kazala kako je bilo problema oko hvatanja napadača. Prvi pokušaj hvatanja nije uspio, a policajci su ispalili nekoliko hitaca upozorenja. Ubrzo je ipak napadač uhvaćen.

Unatoč tomu što motiv nije poznat, napad se istražuje kao teroristički.

“Zasad nije jasno, prerano je za reći radi li se o terorističkom napadu”, rekao je glasnogovornik norveške policije.

U tijeku je istraga, a iz policije su kazali kako će napraviti pretres stana u kojem je napadač živio. Zasad izgleda kao da je djelovao sam.

Ovo je najgori napad u Norveškoj od 2011.

Uprava policije je nakon napada naložila policijskim časnicima širom zemlje da nose vatreno oružje.

Norveška policija načelno je nenaoružana, ali časnici imaju pristup oružju kada je potrebno.

Policijska uprava rekla je da se radi o mjeri opreza te da „zasad nema naznaka da bi se mijenjala nacionalna razina opasnosti”.

Broj ubijenih čini ovo najgorim napadom u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI