fbpx

MA HAJTE MOMCI NA INSTRUKCIJE: Matematičari iz Laktaša i Ljutoga Doca se preračunali!

Autor: Slobodna Bosna

BANJA LUKA - Lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović sastali su se noćas u Banjoj Luci a glavna tema razgovora bila je uspostava programske koalicije koja, prema zamislima Čovića i Dodika, podrazumijeva i izbor poželjnih bošnjačkih partnera.

“U Banjaluci smo dogovorili što hitnije formiranje programske koalicije koja će posvećeno raditi na provođenju reformi na putu ka EU, imati jasan i usuglašen pristup u rješavanju problema izmjena Izbornog zakona, koji je na proteklim izborima još jednom pokazao sve svoje slabosti”, napisao je Čović nakon sastanaka na Twitteru…

Drugih informacija ni prije ni nakon sastanka nije bilo, a novinarima ostaje samo da nagađaju o čemu su razgovarali i šta su dogovorili “strateški S-H partneri”. Od ranije je poznata namjera Čovića i Dodika da, koliko je to god moguće, utiču na izbor koalicijskog partnera iz bošnjačkog naroda, o čemu je Dodik javno govorio prije izbora.

“SNSD i HDZ će nakon izbora 2018. godine, određivati tko će im biti partner u vlasti na državnom nivou”, rekao je javno Dodik nekoliko mjeseci prije izbora, a na različite načine već je poslao poruku da SDA nije a SBB jeste njihov poželjni partner.

Nakon izbora, spisak nepoželjnih partnera, na inzistiranje Čovića, proširio se za još jednu stranku – Demokratsku frontu Željka Komšića. U najkraćem, Dodik i Čović voljeli bi vlast formirati sa SDP-om i SBB-om, a po svaku cijenu izbjeći SDA i DF.

No, rezultati izbora ne idu im na ruku jer je praktično nemoguće na državnoj razini formirati vlast bez SDA i DF-a. Ne samo zbog broja zastupnika iz ove dvije stranke (9+3) nego i zbog činjenice da će kod izbora mandatara u Predsjedništvu BiH odlučujuću riječ imati tandem Džaferović – Komšić.

Autor: Slobodna Bosna

ZADNJE VIJESTI