fbpx

Macron doputovao u Hrvatsku, Plenković očekuje potporu za šengensku zonu

Autor: Fena

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu navečer u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu uoči dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da očekuje “čvrstu potporu” za ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu i to od “jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta, a ne samo EU-a”.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, a ugovor će u četvrtak potpisati ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly.

“Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske, hrvatskog ratnog zrakoplovstva, strateško partnerstvo – znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta ne samo EU-a Hrvatskoj”, rekao je Plenković na sjednici vlade.

Dodao je da je to “prilika za razvoj gospodarske, kulturne suradnje, političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu potporu ambiciji Hrvatske da postane dio šengenskog prostora i europodručja”.

Vlada je u srijedu prihvatila tekst strateškog partnerstva Hrvatske i Francuske koji će u četvrtak potpisati Plenković i Macron.

Hrvatska potporu za šengenski prostor i eurozonu već ima od Slovenije koja privodi kraju predsjedanje EU-om, a preuzima ga Francuska 1. siječnja.

“Važno je da imamo snažnu potporu Slovenije u vezi naših nastojanja za ulazak i u šengenski prostor i europodručje i da rješavamo brojne bilateralne teme koje su još na dnevnom redu i da na jedan miran, trezven, dostojanstven način unapređujemo odnose sa Slovenijom”, rekao je Plenković.

Plenković će Macrona ugostiti na radnoj večeri, a u četvrtak će ga primiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović, prenosi Hina.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI