fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MACRON: EU na rubu ponora, NATO na samrti – treba nam EU vojska

Autor: Republika.info

PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je dramatičan intervju za The Economist, u kojem je ustvrdio da je NATO na samrti, a Europa na rubu ponora.

Macron je u intervjuu za The Economist upozorio članice europske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se “od Amerike više ne može očekivati da će stati u obranu zemalja članica NATO-a”.

“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora”, kazao je Macron pa dodao kako Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom, Europa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu”, rekao je Macron.

“Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordiniranu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi”, ustvrdio je Macron.

No, za podsjetiti na nedavni summit Europskog vijeća u Bruxellesu kada je upravo Francuska blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nekoliko zemalja blokiralo je donošenje te odluke – iako većina zemalja EU-a drži da bi trebalo početi pristupne pregovore i sa Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom, grupa zemalja među kojima su Nizozemska, Danska i Španjolska stava su da se pregovori otvore samo sa Skopljem, dok Francuska, Italija i Njemačka odbaciju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja. Francuska je pored protivljenja otvaranju pregovora s obje zemlje zalaže i za promjenu – strožiju metodologije procesa pristupanja.

Također, izgleda da ideja o vojnim snagama EU-a ide u daljnji razvoj. Naime, već u siječnju ove godine njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka i Francuska žele formiranje europske vojske, unatoč oštrom protivljenju takvoj ideji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Tada je potpisan novi sporazum o njemačko-francuskoj suradnji potpisan u Aachenu u Njemačkoj, koji predviđa približavanje u sektoru obrane, “doprinos je stvaranju europske vojske”, objavila je tada njemačka kancelarka.

Nakon toga, američki predsjednik Trump to je ocijenio “vrlo uvredljivim” projektom i napao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona po kojima je zadaća te vojske da obrani Europu od zemalja poput Rusije, Kine ali i SAD-a. Ovaj francusko-njemački sporazum ima i klauzulu o bilateralnoj solidarnosti između dvije zemlje u slučaju agresije, slično članku koji obvezuje i zemlje NATO-a.

Tekst kaže da se pomaže “svim sredstvima koja su na raspolaganju, uključivo i vojnim, u slučaju agresije na teritorij”, a što se odnosi i na terorističke napade. Potpisani dokument predviđa da dvije zemlje podignu svoje odnose “na novu razinu i pripreme se za izazove s kojima se obje zemlje i Europa suočavaju u 21. stoljeću”. Jasno je da bi se formiranjem europskih vojnih snaga utjecaj NATO-a u Europi drastično smanjio, no to je rezultat i inzistiranja američkog predsjednika na višim financijskim izdvajanjima za NATO.

“NATO je fantastičan, ali pomaže više Europljanima nego nama”, izjavio je Trump na sastanku s Merkel u travnju 2018. godine i zatražio viša izdvajanja.

Trump, je čak zaprijetio da bi mogao povući SAD iz NATO-a ako njezine članice ne povećaju znatno svoja izdvajanja za obranu, a u ožujku ove godine izdvojio je Njemačku kao zemlju koja nije u dovoljnoj mjeri povećala financijske doprinose.

“Njemačka ne plaća svoj dio. Imam simpatije prema Njemačkoj, ali oni ne plaćaju koliko bi trebali. Mi plaćamo veliki dio troškova NATO koji u osnovi štiti Europu”, rekao je Trump.
Na žalost, ovime su se točnim pokazali apeli pojedinih političkih analitičara koji su i prije Trumpove pobjede na izborima isticali da on potkopava temelje NATO saveza.

 

Autor: Republika.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});