fbpx
Korisnik

MACRON U HRVATSKOJ S Milanovićem pričao o Zapadnom Balkanu pa otišao na sastanak s Plenkovićem: Prije tog napravio nešto što bi mnoge moglo iznenaditi

Autor: Dnevno.ba

Predsjednik Milanović sastao se s predsjednikom Francuske Republike Emmanuelom Macronom.

Nakon sastanka dvojica predsjednika daju izjave.

“Iznimna mi je čast da je našu državu posjetio gospodin Macron. Razgovarali smo prije svega o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku, ali i o zbivanjima u regiji, svijetu, Ukrajini, Rusiji. Razgovore ocjenjujem odličnima, iz ovog će slijediti strateška suradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi, i radujem se svemu. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak, Naravno, ostajemo euroatlantska zemlja, naša vojna suradnja sa SAD-om je bila i bit će, ali ovo je jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo, rekao je Milanović. Dodao je da su narančasti riboni nose u čast borbe protiv nasilja nad ženama”, rekao je Zoran Milanović.

Predsjednik Francuske Republike Emmanuelom Macronom u svojoj izjavi se zahvalio na na srdačnom dočeku i razgovoru.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam prvi predsjednik Francuske koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. Nepravedno je što se to dosad nije dogodilo. Ovo je posjet prijateljstva. Pripadnost EU je ono što doprinosi miru i prosperitetu.Današnji službeni posjet, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara učvrstit će našu bilateralnu vezu prema jednoj Europi obrane, koja isto tako sudjeluje u NATO-u.Ova suradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu u Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome. Ovaj posjet je sigurno novo poglavlje. Zahvalan sam vam na razgovoru i na onomu što je pred nama”, kazao je Macron.

Nakon susreta na Pantovčaku Macron je s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem odao počast palim žrtvama za domovinu ispred Spomenika domovini. To je učinio na vlastitu inicijativu, odnosno, upravo je njegova želja bila da se to uradi.
Slijedi sastanak s Plenkovićem u Banskim dvorima.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI