fbpx

Mađarski premijer Viktor Orban uputio novi šamar Europskoj uniji, pogledajte o čemu je sada riječ

Autor: dnevno.ba

Mađarska ne može podržati novi paket sankcija Europske unije protiv Rusije u sadašnjem obliku, uključujući embargo na uvoz ruske sirove nafte, izjavio je u petak premijer Viktor Orban državnom radiju.

Orban je rekao da bi trenutni prijedlog Europske komisije predstavljao “atomsku bombu” bačenu na mađarsku ekonomiju, dodajući da je Mađarska spremna pregovarati ako vidi novi prijedlog koji bi zadovoljio mađarske interese, prenosi Reuters.

Mađarska je ranije optužila Brisel da svojim planovima za uvođenje embarga na uvoz ruske nafte prijeti jedinstvu Europske unije, tvrdeći da Budimpešta neće podržati prijedloge koji bi narušili njezinu energetsku sigurnost.

Orban je rekao predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen u pismu koje je objavio Financial Times da Mađarska nije u stanju podržati najnoviji plan sankcija EU-a “u njegovom sadašnjem obliku”.

– Ako Komisija inzistira na usvajanju svog prijedloga, morat će snositi punu odgovornost za povijesni neuspjeh tijekom europskih integracija – rekao je Orban.

U tijeku su razgovori diplomata EU-a oko planova koje je Von der Leyen objavila ovoga tjedna za postupno ukidanje potpunog uvoza ruske sirove ili rafinirane nafte, kao dio planiranog šestog paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI