fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Makedonski nacionalisti slave smrt Albanaca u strašnoj nesreći – “Bog je velik”

Autor: Index.hr

SKOPLJE - U stravičnoj nesreći nakon izlijetanja autobusa s autoceste u Makedoniji poginulo je 14 osoba, a broj ozlijeđenih je veći od 30. Pet osoba je u kritičnom stanju.

Naslađivanje nad tragedijom

Makedonski nacionalisti iskoristili su priliku kako bi se naslađivali nad smrti poginulih Albanaca koji su se vozili u autobusu.

Podsjetimo, autobus koji je prevozio 50 putnika iz Skoplja u Gostivar probio je jučer poslijepodne zaštitnu ogradu, prešao na suprotnu stranu autoceste i izletio s ceste te se prevrnuo.

Prema tvrdnjama svjedoka, kako prenose mediji s lica mjesta, do nesreće je došlo kada je na autobusu pukla guma, zbog čega je vozač izgubio kontrolu i prešao na suprotnu stranu autoceste, probio zaštitnu ogradu i prevrnuo se u provaliju.

Slavlje nacionalista

Strašna nesreća bila je povod za slavlje makedonskih nacionalista na društvenim mrežama. Primjerice, bivši sportski novinar Milenko Nedelkovski napisao je na Facebooku: “Bog je velik. Kasni, ali ne zaboravlja.”

Nije jedini. Sveučilišna profesorica Biljana Vankovska napisala je, kao reakciju na nesreću: “Kakva tragedija i ironija.”

Indexu se obratio Elmir Sejfullai, glumac u Tetovskom kazalištu i asistent na Sveučilištu u Tetovu. Pojasnio nam je kontekst slavljeničkih nacionalističkih objava na društvenim mrežama i ustupio screenshotove objavljenih statusa.

“U prometnoj nesreći koja se dogodila na autocesti između Skoplja i Tetova, do sada je potvrđeno da ima 14 poginulih albanske i makedonske nacionalnosti. Ipak, to ne smeta sjevernomakedonskim nacionalistima”, pojašnjava Sejfullai.

“Kakva tragedija i ironija”

“Ne smeta bivšem sportskom novinaru, a sad voditelju YouTube emisije Milenku Nedelkovskom i sveučilišnoj profesorici Biljani Vankovskoj. Raduju se ovoj velikoj tragediji koja se dogodila u Sjevernoj Makedoniji”, dodaje.

“Sveučilišna profesorica Biljana Vankovska prva je reagirala na tragediju preko Facebook statusa, u kojem je napisala “Kakva tragedija i ironija: Karpalak”, aludirajući na božju osvetu prema Albancima, zbog ratne akcije NOV-a (Narodno Oslobodilačke Vojske) u konfliktu 2001. u tadašnjoj Makedoniji, a današnjoj Sjevernoj Makedoniji. Tu su poginula desetorica pripadnika makedonske policije”, kaže nam Sejfullai.

“Bog je velik”

“Drugi koji je svoju mržnju prema Albancima izrazio preko Facebook statusa je bivši sportski novinar, a sadašnji voditelj YouTube emisije (jer ga nijedna televizija neće) Milenko Nedelkovski, inače podržavatelj režima Gruevskog”, kaže Sejfullai.

“‘Gospod e golem, bava al ne zabrava’ (Bog je velik. Kasni, ali ne zaboravlja), napisao je na Facebooku. On povlači paralelu s događajima kod Karpalaka, kao i Vankovska. Ova paralela samo oslikava nacionalističke nagone sjevernomakedonskih ‘intelektualaca’ prema albanskom narodu u Sjevernoj Makedoniji”, tvrdi Sejfullai.

Bolesne glave na Balkanu

Sejfullai nam kaže kako je reakcija očekivana, ali je neprimjerena. Posebno ako se uzme u obzir izjava akademske profesorice.

“Za sve probleme u ovoj državi u Sjevernoj Makedoniji krive Albance. I kad imaju problema sa Srbima zbog Crkve, i kad imaju problema s Bugarima zbog jezika, i kad imaju problema s Grcima zbog imena”, dodaje.

“Jedina država koja je među prvima priznala Makedoniju 1991 godine bez ikakvih uvjeta je Albanija, iako Albanci čine preko 35% stanovništva Sjeverne Makedonije. Ovo još jednom dokazuje da bolesne glave na Balkanu nisu odustale od nacionalizma.

Kako bi napisao Đorđe Balašević u pjesmi Slobodane: ‘Ispadoše akademci, veći zlotvori neg’ Nemci.’ To se i u 2019 godini događa na Balkanu, točnije u Sjevernoj Makedoniji”, ispričao je za Index Elmir Sejfullai.

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});