fbpx

Martiću sedam, a Čelektiću 20 godina zatvora za napad na Zagreb

Autor: Hina

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud osudio je nekadašnjeg predsjednika tzv. SAO Krajine Milana Martića na 7 godina zatvora, a 'krajinskog' generala Milanu Čeleketića na 20 godina zatvora za raketne napade na Zagreb, Karlovac i Jastrebarsko, kao osvetu za hrvatsku vojnu akciju Bljesak u zapadnoj Slavoniji u svibnju 1995.

Optužnica protiv Martića i Čelektića u kojoj ih tužiteljstvo tereti da su naredili i organizirali raketne napade, kao odmazdu za hrvatsku oslobodilačku akciju Bljesak, podignuta je još 2003.

S obzirom da je Haški sud osudio Martića za napade na Zagreb 2008. on je pred zagrebačkim sudom odgovarao samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić bio optužen za napade na sva tri grada.

Obojica su oslobođena za napad na Jastrebarsko, a prema presudi moraju platiti i po 50.000 kuna troškova vještačenja.

Tijekom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, a ranjeno ih je 218, dok u Karlovcu i Jastrebarskom nije bilo poginulih, već je samo učinjena materijalna šteta.

Županijsko državno odvjetništvo u veljači je izmijenilo optužnicu protiv Martića i Čeleketića pa je umjesto dosadašnjeg činjeničnog opisa o unutarnjem oružanom sukobu, utvrđeno da su ratni zločini za koje se terete počinjeni u međunarodnom sukobu.

Tužiteljstvo je tada pojasnilo, a što je i stav Haškog suda, da se oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. listopada 1991. jer je neovisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna.

Haški sud Martiću je dosudio 35 godina zatvora za pomoć pri organiziranju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.

Oba optuženika nedostupna su hrvatskom pravosuđu – Milan Martić služi kaznu u Estoniji, dok Čeleketić živi u Subotici, a Srbija ga odbija izručiti.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI