fbpx

MARTIN RAGUŽ: Nećemo biti rezervni igrač koji će po potrebi ulaziti u vlast

Autor: I. Vukšić

SARAJEVO - HDZ 1990. bio je jedan od lidera potpisivanja deklaracije o europskoj opredijeljenosti, no kako taj koncept nije do kraja prihvaćen formiranjem vlasti, mi smo u oporbi i bit ćemo konstruktivni na tragu pozitivnih ideja i pomaka. No sigurno je da nećemo držati svijeću negativnim političkim pristupima i obrascima koji su nam oduzeli vrijeme, narušili imidž zemlje, ugrozili standard ljudi, izgubili priključak za važnim integracijama, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba lider te stranke Martin Raguž.

Odgovorna oporba

U osvrtu na osam godina postojanja i djelovanja HDZ-a 1990., Raguž kaže da, s ove distance, može reći da je ta stranka donijela novu dimenziju u političkom djelovanju i političkoj komunikaciji, ne samo na hrvatskoj političkoj sceni u BiH, već na političkoj sceni u cijeloj državi.

“Zahvaljujući tom novom autentičnom pristupu, stranka je bila izložena stalnim unutarnjim turbulencijama i pritiscima izvana. Na prošlim izborima smo po prvi put samostalno izišli i osigurali zastupnike na svim razinama vlasti. Osim toga, dobili smo europski pečat: mjesec dana uoči izbora jedina smo stranka na jugoistoku Europe koja je primljena u Europsku pučku stranku. Otvorili smo vrata mladima, želimo voditi profiliranu politiku, za što treba vremena. To je proces, rekao je, između ostalog, lider HDZ-a 1990. uz ocjenu da takav vid bavljenja politikom sigurno nije jednostavan te da stranka upravo ulazi u fazu dodatne profilacije”.

Raguž je stava da tek dolazi vrijeme za afirmaciju političkog pristupa koji podrazumijeva pozitivnost u odnosu prema drugima te nametanja vlastitih ideja i inicijativa umjesto bavljenja drugima.

“Dolazimo iz nacionalnog kruga, ali se tu ne završavamo” – dodao je.

On dodaje i da je stranka po prvi put u oporbi, što joj daje priliku da bez pritiska vršenja vlasti izgradi jaču infrastrukturu i profil. Na pitanje što se u smislu budućeg pravca djelovanja HDZ-a 1990. može očekivati od stranke u iduće četiri godine, Raguž najavljuje da će biti odgovorna oporba.

“Izborni ciklusi i vršenje vlasti obilježile su takve politike gdje se pred izbore ne zna tko je vlast, a tko oporba” – naveo je on te najavio kako u stranci ne bježe od vlastite odgovornosti u kapacitetu koji imaju, a najavio je i okončanje procesa integriranja s bivšim HSS-NHI-jem, dogovaranje strateških sporazuma i s drugim strankama spremnim graditi demokratski europski blok za BiH, funkcionalnu, pravednu, multietničku, održivu.

Nema parcijalnog pristupa

Govoreći o tome hoće li HDZ 1990. ostati oporba na svim razinama budući da u pojedinim županijama vlast još nije formirana, lider ove stranke kaže da ne žele biti rezervni ‘ad hoc’ igrači koji će uskakati po potrebi tamo gdje drugi nisu sposobni napraviti vlast te podsjeća na zaključak Glavnog odbora stranke da je HDZ 1990. ili unutra na europskom reformskom konceptu ili je oporba na svim razinama.

Nema parcijalnog pristupa, ističe Raguž. Govoreći o planovima u svjetlu činjenice da iduće godine slijede lokalni izbori, on kaže da je želja profil stranke prenijeti na lokalnu razinu na kojoj građani, kako je dodao, ne smiju biti taoci globalnih previranja.

“Gdje budemo nosili odgovornost, pokazat ćemo da se može i vraćati vjeru, da se može živjeti dostojanstveno i biti jednak pred zakonom” – zaključio je Raguž.

Autor: I. Vukšić

ZADNJE VIJESTI