MARTINOVIĆ: Bošnjačkim strankama cilj je ovladati Mostarom, što bi bila uvertira za ono što najavljuju za 2022.

Autor: dnevno.ba

Predsjedatelj Doma naroda Paralemnta FBiH Tomislav Martinović izjavio je da HDZ BiH nema partnera među bošnjačkim strankama s kojim bi proveo presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, kako bi se osiguralo legitimno predtstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda i Predsjedništvu BiH, a onda i formirala nova izvršna vlast i FBiH i HNŽ.

S kim koalirati. Imamo SDA koja otvoreno pokazuje da ne želi ovakvu Daytonsku BiH, da ne želi komunikaciju, da su osnovne premise njihovog političko promišljanja da Hrvatima nećemo dopustit ovo ili ono ili s nekom drugom političkom opcijom u Bošnjaka koja je naoružana razboritošću. Tu drugu opciju za sada ne vidimo? Priča se nastavlja, potpuno preslikana i na HNŽ, kazao je Martinović koji je i zamjenik predsjednika Skupštine HNŽ za portal Pogled.ba.

Martinović kaže kako bi priča o potrebi formiranja Vlade FBiH i implementacije rezultata izbora iz 2018. godine bi bila normalna politička posljedica provedbe izbora, da sam izborni i postizborni ciklus nije kompromitiran činjenicom da su Bošnjaci izabrali Željka Komšića u Predsjedništvo BiH i time bitno poremetili političke odnose u ovom entitetu.

-Hrvati su svoj glas za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dali Draganu Čoviću, ali je unatoč skoro plebiscitarnoj hrvatskoj glasačkoj potpori na tu poziciju zasjeo nelegitimni Komšić. Neki u bošnjačkoj politici su valjda vjerovali da ćemo zašutit i da će tek tako proći ta priča, a da će Hrvati sjedit skrštenih ruku! Drugo ključno pitanje je da u vlasti koju trebate iskreirati koalirate sa istomišljenicima ili sa strankama koje imaju izborni kapacitet i trebaju provesti određeni program, određene reforme…, pojašnjava Martinović.

Upozorava da upravo od onih s kojima bi HDZ BiH trebao formirati Federalnu vladu-SDA- dolaze zabrinjavajuće poruke i najave.

-Svako iole ozbiljnije pitanje, barem kad su u pitanju odnos SDA je blokirano. I za to postoji razlog, kao što su nekoliko puta rekli, čekaju 2022. godinu i konačan obračun, kaže.

Prije toga konačnog obračuna imamo izbore u Mostaru…

-Izbori u Mostaru su samo slijed te iste politike koja koristi državne resurse ne bi li uspjela u svojim hegemonističkim namjerama. Zašto izbori u Mostaru nisu bili kada i izbori u svim drugim općinama i gradovima u ovoj zemlji? Odgovor je jednostavan. Iskoristilo se Središnje izborno povjerenstvo BiH za koje znamo kakvim preglasavanjem je imenovano i tko u njemu sjedi, te donijelo takvu odluku. Cilj im je da se skoncentriraju političke poluge na jedno mjesto, te pokuša po svaku cijenu Hrvatima otet Mostar i onda bi to bila izvrsna uvertira u ono o čemu taj Bajrović i drugi pričaju cijelo vrijeme. Oteti Dom naroda, oteti člana Predsjedništva BiH, jednom riječju, Hrvate potpuno obespravit i oteti im sva politička prava, kaže Martinović.

Dok SDA priprema takav scenariji za Hrvate izgleda da oni polako odlaze s vladajućih pozicija. Izgubili su sve veće gradove, sada gube i županije…

-Izbori i u većinskim bošnjačkim općinama i gradovima pokazali su da se događaju određena politička preslagivanja. SDA je potpuno izgubila vlast u svim većim bošnjačkim gradovima. Izglasano je nepovjerenje Vladi Sarajevske županije, slični scenariji se pripremaju koliko vidimo i u drugm županijama. Netko će reci da je to ok, postoji potreba za promjenom, no ja do danas nisam čuo niti jednu izjavu od bilo kojeg novog bošnjačkog političara koja je suprotna izjavi Bakira Izetbegovića. U biti, svi se natječu tko će bit rječitiji u obespravljivanju Hrvata. Osobno bi bio sretan da se osjeti neki val da se može čuti neki politički stav iz tih krugova koji će nagovijestit promjene, neku mogućnost za razgovor. Ništa novo, svi oni zapravo imaju iste političke ciljeve. Pretvoriti FBiH u bošnjački entitet. Ako nisam u pravu neka me bilo tko od njih demantira! Teško da ćemo čuti takav demantij niti ćemo vidjet bilo kakav potez od tih novih stranaka koji će reći idemo sjesti, i počnimo rješavati probleme, kaže Martinović.

Upitan zašto onda Bogić Bogićević na čelu Sarajeva, Martinović kaže kako se radi o skoro protokolarnoj dužnosti bez stvarnih ovlasti.

Kad je riječ o predstojećim izborima u Mostaru Martinović kaže kako nema nikakve razlike u promišljanju Naše stranke, Naroda i pravde, a da ne govorimo o SDP, SDA i ostalima. To je retoričko kamufliranje u potpuno zaokruženom političkom izričaju Safeta Oručevića, sve već poznato, a poznat im je i konačan cilj. Hrvati ne smiju pasti u tu zamku, upozorava.

Upitan jesu li izbori u Mostaru zaista još jedno prebrojavanje naroda, Martinović kaže kako je na sceni nacionalno prebrojavanje i da toga moramo biti potpuno svjesni.

-Pa pogledajte komentare poslije izbora u smislu ‘palo’ je Sarajevo, ‘pala’ je Banja Luka, na redu je Mostar. Kako su ‘pali’ ti gradovi i tko je na čelu tih gradova? U Banja Luci Stanivuković Srbin, u Sarajevu načelnici sve odreda Bošnjaci izuzev u jednoj općini, a u Mostaru, što bi se trebalo dogoditi!? Naravno, sve samo ne Hrvati. E to je suština ovog izbornog ciklusa. HDZ BiH je ostvario odličan izborni rezultat i to je činjenica koja smeta svima koji nisu dobronamjerni, kaže Martinović. On je pozvao Hrvate u Mostaru da budu politički mudri i da ne nasjednu na trik, te da bez iznimke iziđu na izbore.

-Hrvati nisu riješili svoje nacionalno pitanje i Mostar je u tom smislu prevažan grad. Ovaj grad trpi desetljeće nadmudrivanja oko izmjene izbornih pravila samo zbog jedne činjenice što glasovi u Mostaru nisu imali jednaku vrijednost. Zahvaljujući stavu HDZ BiH došli smo u poziciju da smo ta izborna pravila promijenili i to je dobro. Grad je desetljećima tretiran kao loš primjer iako je potpuno egzaktno dokazano da je jedini veći multietnički grad u Bosni i Hercegovini. U ovom gradu svi mogu slobodno misliti, raditi, politički se organizirati, kaže Martinović i dodaje:

-Svjesni smo da mnoge stvari nisu dobre, da su mnoge stvari u Mostaru unatoč i želji i volji samog HDZ BiH i gradonačelnika Ljube Bešlića zaustavljene, da su mogle biti bolje. Pa i sam sam bio svjedok nekolicini međustranačkih razgovora sa SDA gdje se sa naše strane inzistiralo na pitanju tipa športske dvorane, prometnica i mnogih drugih pitanja . Nije bilo dobre volje sa druge strane. Sama činjenica da Bešlić nije imao Gradsko vijeće onemogućila je razvoj mnogih projekata u Mostaru za kojima postoji potreba, iako je urađeno dosta dobrih stvari. A opet pogledajte Mostar i poredite ga sa drugim većim gradovima. Nema zaostajanja, kaže zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI