fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Medijska agresija plaćenog policijskog novinara Avde Avdića: „I ženu mu dirajte, samo mu prijatelje ne dirajte“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Dvostruki aršini plaćenog policijskog novinara Avde Avdića ne jenjavaju. Ali to su ipak „trzaji“ njegovih prijatelja, koji su se našli na udaru organa gonjenja, zbog kriminala i korupcije. Taj „trzaj“ i svoju nervozu oni imputiraju preko svoga medijskog zastupnika i branioca Avde Avdića, koji je sa 40 godina krenuo ponovno od nule – kako i sam za medije reče, kada je osnovao svoj portal Istraga.ba.

Labavo je to, kada se „računa“ na čovjeka i novinara, koji je sa 40 godina krenuo od nule, i ni za tih 40 godina nije ništa naučio. Manipulacija činjenicama i objavljivanje spin vijesti ostat će uvijek jača strana Avde Avdića. O Avdićevom licemjerstvu suvišno je i govoriti: vrednovanje stvari po pogrešnim parametrima se naziru i medijska nekorektnost i pristrasnost pri izvještavanju uništili su Avdićevu karijeru, pa je sa 40 godina krenuo od nule. I opet će krenuti od nule.

Tužilaštvo BiH optužilo je Dragana Mektića, zbog korupcije, a provodi se istraga i protiv Osmana Mehmedagića – Osmice, Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e i drugih. Za Avdu Avdića to je „misija rušenja sigurnosnog sistema“ u režiji glavne tužiteljice Gordane Tadić. Svi su oni prijatelji i informanti Avde Avdića.

Sulejman Brkić nastavio je biti ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i nakon što je protiv njega nedavno potvrđena optužnica za korupciju. Na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i dalje je Sulejman Brkić, ministar protiv kojeg je Općinski sud u Tuzli sredinom jula potvrdio optužnicu za korupciju. Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da optužnica sadrži tri tačke. Za Avdu Avdića ovo nije misija rušenja sigurnosnog sistema. Razlog: Brkić nije njegov prijatelj!

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH krajem 2019. godine, podigao je optužnicu protiv Dragana Mektića, sada već bivšeg  ministra sigurnosti BiH. Zajedno s Mektićem, optužen je i Igor Golijanin, njegov, također, sada već bivši šef Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, ali i pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

Nakon istrage koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri osobe koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela, i to:

Optuženi Dragan Mektić i Samir Agić produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. KZBiH, optuženi Igor Golijanin produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 2. KZBiH i optuženi Edin Garaplija produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3., a u vezi s članom 31. KZBiH. Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv istih.

Optuženje Dragana Mektića – za Avdu Avdića – to je misija rušenja sigurnosnog sistema BiH. Razlog: Dragan Mektić je prijatelj Avde Avdića.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine trenutno provodi istragu protiv više policijskih službenika: Direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića – Osmice, Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e, inspektora SIPA-e Marka Pandže, Slađenka Čerkeza, pripadnika SIPA-e, i Dragana Mektića, koji je također pod drugim istragama Tužilaštva BiH. Za Avdu Avdića – ovo je rušenje sigurnosnog sistema BiH. Razlog: Oni su njegovi prijatelji!

Svi su oni, osim inspektora Pandže, dobri prijatelji Avde Avdića, glavnog urednika portala Istraga.ba. Istraga protiv inspektora Marka Pandže – za Avdu Avdića – nije rušenje sigurnosnog sistema. Razlog: On nije prijatelj Avde Avdića!

Kada je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, na čelu sa Tomislavom Ljubićem, podiglo optužnicu protiv Sulejmana Brkića, ministra MUP-a Tuzlanskog kantona, Avdo Avdić nije tada pisao, da je Glavni tužilac u Tuzli Tomislav Ljubić u „misiji rušenja sigurnosnog sistema“, ali kada je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH i prijatelja Avde Avdića, zbog korupcije, Tadićeva je od strane Avde Avdića „počašćena“ člankom: „Pravosudna agresija: Gordana Tadić u misiji rušenja sigurnosnog sistema BiH“, objavljen na portalu Istraga.ba od 03. 10. 2020. godine.

Idemo dalje! Kada je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv prijatelja Avde Avdića, i to: Dragana Mektića, Vahidina Šahinpašića, Slađenka Čerkeza, Osmana Mehmedagića -Osmice, glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić „počašćena“ je člankom na portalu Istraga.ba, da je u „misiji rušenja sigurnosnog sistema BiH“. Razlog: oni su njegovi prijatelji.

Idemo dalje! Bosanskohercegovačka javnost je upoznata, da su dana 12. 08. 2020. godine, pripadnici kantonalnog MUP-a Sarajevo, postupajući po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo u policijskoj akciji “DAR 1” koja je provedena na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i u Istočnom Sarajevu, uhapsili 17 policijskih službenika, saopćeno je tada iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Ni tada Avdo Avdić nije pisao, da je glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija u „misiji rušenja sigurnosnog sistema BiH“! Avdićevih kritika o „misiji rušenja sigurnosnog sistema“ pošteđeni su glavni tužilac u Tuzli Tomislav Ljubić i glavna tužiteljica Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija.

Jedini razlog poštede sastoji se u tome, što ni Sulejman Brkić i 17 uhapšenih policajaca nisu prijatelji Avde Avdića.

Idemo dalje! Dana 13. 07. 2020. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su u suradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Travniku, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u cilju dokumentovanja krivičnih djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, a u vezi sa krivičnim djelima ”Ovjera neistinitog sadržaja” u sticaju sa krivičnim djelom “Prijevare”.

U sklopu navedenih aktivnosti, uhapšene su tri osobe i to policijski službenik koji obnaša dužnost zamjenika komandira za saobraćaj PS Travnik, inicijala G.P. (1989.), državni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, inicijala S.G. (1988.) i D.A. (1988.), koji se sumnjiče da su se tokom 2019. i 2020. godine u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi organizovali s ciljem fingiranja saobraćajnih nesreća na području općine Travnik, na način da su po potrebi angažovali treće osobe koja su uz određenu novčanu naknadu sudjelovala u izvršenju navedenih krivičnih djela, radi osiguranja pravnih osnova za naplatu nepripadajuće štete od osiguravajućih kuća.

I opet, Avdićevih kritika o „misiji rušenja sigurnosnog sistema“ pošteđen je i glavni tužilac u Travniku Senad Dautović. Razlog: uhapšeni i to policijski službenik koji obnaša dužnost zamjenika komandira za saobraćaj PS Travnik, inicijala G.P. (1989.), državni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, inicijala S.G. (1988.) i D.A. (1988.), nisu njegovi prijatelji.

Idemo opet dalje! Tužilaštvo BiH je prije pet godina otvorilo istragu, a kasnije i optužilo u svojstvu Direktora SIPA-e Gorana Zubca, a Sud BiH ga pravomoćno na dvije godine uslovno osudio za nesavjestan rad u službi. Zubac je obnašao funkciju Direktora SIPA-e sve do pravomoćne presude. Nitko tada nije ni napisao, da je Tužilaštvo BiH na čelu sa tada Goranom Salihovićem u službi ili misiji rušenja sigurnosnog sistema. Razlog: ni on nije prijatelj Avde Avdića, pa procesuiranje njega nije „rušenje sigurnosnog sistema BiH“!

Zašto Avdo Avdić smatra, da kada Tužilaštvo BiH procesuira njegove informante i prijatelje, da je to napad na sigurnosni sistem BiH, ali kada druga Tužilaštva u Bosni i Hercegovini hapse policijske službenike i ministre policije, onda to nije napad na sigurnosni sistem BiH. Licemjerni su to aršini Avde Avdića – plaćenog policijskog novinara.

Kao da Tužilaštvo BiH radi nešto što ne rade druga tužilaštva u BiH. Ako se druga tužilaštva u BiH obračunavaju sa kriminalom i korupcijom u policijskim redovima, zbog čega se onda imputira teza Tužilaštvu BiH, kada se obračunava sa korupcijom u obavještajnim i policijskim redovima na državnom nivou (SIPA i OSA), da je to tobože udar ili misija rušenja sigurnosnog sistema?! Jednostavno je ovdje, kada bi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, na čelu sa Gordanom Tadić, sutra uhapsilo Direktora policije RS-a, ili Federalne uprave policije, ili Direktora SIPA-e Darka Ćuluma, ili Direktora Granične policije BiH Zorana Galića, prema kojima Avdo Avdić ima animozitet, onda bi to bila  – prema tvrdnjama Avde Avdića – borba protiv korupcije u policijskim redovima, a ne misija rušenja sigurnosnog sistema.

Ali kada je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Avdićevih prijatelja: Dragana Mektića, Osmana Mehmedagića – Osmice, Vahidina Šahinpašića, načelnika KIO SIPA-e i dr., e onda je to – kaže Avdo – misija rušenja sigurnosnog sistema. Pouka: ma hapsite i istražujte koga hoćete, samo ne dirajte Avdićeve prijatelje, jer ćete u protivnom biti u „misiji rušenja sigurnosnog sistema“!

Rekao bi Željko Komšić: „Ma hajte molim vas“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});