fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MEĐUGORJE STREPI! Ne otvore li se granice, čekaju ih veliki problemi, a hodočasnika neće biti niti na obilježavanju Gospina ukazanja!

Autor: dnevno.ba

Pandemija koronavirusa čitav je svijet bacila na koljena, a zbog toga već nekoliko mjeseci pati i vjerski turizam u Međugorju. Naime, Klix.ba piše kako otvaranje granica prema Hrvatskoj u Međugorju, gdje je turizam već mjesecima mrtav, neće donijeti velike promjene, jer bez potpuno otvorenih granica i dolaska Talijana, ovaj hercegovački gradić je najveći gubitnik u Bosni i Hercegovini.

“Mi možemo očekivati ponekog Hrvata narednog vikenda, ali bez otvaranja granica prema drugim zemljama za Međugorje to nema većeg značaja, jer više od 90 posto gostiju koji nama dolaze je iz drugih zemalja”, rekao je voditelj ureda Turističke zajednice u Međugorju Željko Vasilj.

Ističe da je za Međugorje posebno važan dolazak Talijana koji su od postojanja tog turističkog mjesta glavni gosti, a to potvrđuje i podatak da ih godišnje dođe do pola milijuna te da njihovi hodočasnici pristižu tokom čitave godine.

“Ovo je prvi put od kada postojimo da nam Talijani neće doći niti na našu godišnjicu 25. lipnja, kada ćemo vjerovatno imati isključivo domaće goste, eventualno nešto iz Hrvatske”, rekao je Vasilj.

Na trodnevnom obilježavanju godišnjice Gospinog ukazanja prijašnjih je godina bilo i do 100 tiusća ljudi, no taj je broj ove godine neostvariv. Neizvjesno je i održavanje tradicionalnog festivala mladih “Mladifest”, koji u Međugorju okupi više od 50 tisuća ljudi iz cijelog svijeta.

“Mi se za sada oslanjamo na domaće hodočasnike i praćenje razvoja situacije o otvaranju granica prema drugim zemljama, jer od toga nam ovisi kompletna sezona”, pojašnjava Vasilj.

Štete koje su nanesene Međugorju su, prema njegovim riječima, nenadoknadive i nesagledive.

“Sredstva koja od države trebaju dobiti naši ugostitelji samo su kap u moru, s obzirom na činjenicu da nisu otpuštali radnike, a mjesecima su hermetički zatvoreni i bez mogućnosti zarade”, pojašnjava Vasilj.

Vasilj se nada se da će se turisti do kolovoza vratiti u ovaj kraj, jer bi u suprotnom moglo doći do otpuštanja radnika.

“Nama je jedina utjeha dužina sezone koja kod nas traje sve do studenog”, istaknuo je.

Turistički radnici su spremni za doček turista, a Općina Čitluk ovih dana radi na poboljšanju infrastrukture, izgradnji javnog parkinga i osvjetljavanju staze za hodočasnike, kako bi im bilo olakšano kretanja u svako doba dana i noći.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});