fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MEĐUGORSKE “VIDJELICE”: Marija Pavlović prekršila zabranu Crkve i biskupa

Autor: Predrag Zvijerac / Dnevni list

MEĐUGORJE - Po prvi put jedna tzv. međugorska vidjelica potvrdila je kako joj je Crkva službeno zabranila sudjelovati na okupljanjima na kojima se promoviraju tzv. vidjeoci i međugorska ukazanja te tu zabranu prekršila.

Proteklog vikenda se Marija Pavlović obratila okupljenima u talijanskoj Cittadelli iako ju je, zajedno s biskupima, svećenicima i vjernicima, padovska dijeceza striktno upozorila da to ne čini.

Usprkos svemu

U Vili Rina se okupilo stotinjak ljudi, a iz talijanske Monze, gdje živi, stigla je i Pavlović.

-Dogodilo se nešto strašno. Kurija iz Padove je upozorila organizatore da ne molim s vama. Usprkos tomu odlučila sam doći. Nisam vidjelica, ja sam tiha osoba. Neću biti neposlušna prema Crkvi, ali mislim kako molitva neće štetiti. Moje putovanje se nastavlja. Dođem u Međugorje – ne mogu moliti s vama. Ne mogu podijeliti svoje svjedočenje. Ali me nitko ne može spriječiti moliti u svome srcu. Ne mogu moliti s vama, ali mogu moliti za vas – kazala je Marija Pavlović držeći kip Gospe, kako prenosi lokalni list Il Mattino. Kako navodi ovaj list, njezine riječi su “izazvale razočarenje” okupljenih u Vili Rina, a čule su se i oštre izjave.

-To je sramota. Zašto muslimani mogu moliti u Citadelli, a kršćani ne mogu – prenosi Il Mattino navodnu izjavu jednog od okupljenih.

Ničeg nadnaravnog

Padovska dijeceza navela je jasno razloge zabrane u svome pismu.

-Kongregacija za nauk vjere ističe kako, čekajući novu odluku Svete Stolice, od cijele kršćanske zajednice – biskupa, svećenika i vjernika – očekuje slijediti već donesenu odluku biskupa bivše Jugoslavenske biskupske konferencije i Zadarsku izjavu od 10. travnja 1991. u kojoj se ističe: “Na temelju dosadašnjega istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama”.

Zbog toga nije dozvoljeno ni kleru niti vjernicima dijeceze sudjelovati na bilo kakvim sastancima, konferencijama ili javnim slavama na kojima bi se njihova kredibilnost uzimala zdravo za gotovo – navodi se, između ostalog, u pismu padovskog biskupa kojim je spomenuti skup zabranjen.

Svakodnevna ukazanja

Vicka Ivanković tvrdi da doživljava svakodnevna ukazanja. Mirjana Dragičević svakog drugog u mjesecu. Marija Pavlović je do 1987. tvrdila kako doživljava ukazanje svakog četvrtka, a od te godine svakog 25. u mjesecu. Ivan Dragičević svakog dana. Ivanka Ivanković jednom godišnje, a Jakov Čolo tvrdi kako doživljava ukazanja jednom godišnje i to za Božić. Većina tzv. vidjeoca većinu vremena živi izvan Međugorja.

Serija otkazanih turneja

Prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Müller otkazao je ranije “gostovanje” tzv. vidjelice Vicke Ivanković-Mijatović u talijanskom Sestoliju. Nadbiskup Antonio Mattiazzo otkazao je pak nastup Ivana Dragičevića u Padovi. Marija Pavlović-Lunetti bila je još početkom godine pozvana u Nikaragvu, Ekvador, Peru i Venezuelu, no južnoamerička “turneja” je, također, otkazana. I Vicka Ivanović-Mijatović je dobivala odbijenice. Ona je, naime, trebala govoriti o svojim iskustvima u Brazilu. Američki nadbiskup Robert Carlson stavio je u ožujku zabranu na “Večer s Bogorodicom i Ivanom Dragičevićem” u St. Louisu…

Odluka na Papi

Posebno crkveno povjerenstvo završilo je svoje izvješće o Međugorju i čeka se odluka Svetog Oca. On je u međuvremenu dao nekoliko izravnih i neizravnih izjava o ovom “fenomenu”. “Kršćanski identitet nije filozofija, nije svjetovni nominalizam onih koji sebe nazivaju kršćanima, a ne znaju svjedočiti svoju vjeru. I nije lijepa ideja, tipična za pomalo soft religiju i za moderne gnostike koji se, na primjer, pitaju: ‘Gdje su one vidjelice koje nam kažu da će im danas u četiri sata Gospa poslati pismo?’ Zadnja riječ Božja zove se Isus, i ništa nakon toga. Gospa ne šalje izaslanike” rekao je papa Franjo u homiliji u domu Svete Marte, samo nekoliko dana nakon svog povratka s pohoda Sarajevu.

“Takvo ponašanje nije dio kršćanskog identiteta”, kazao je papa Franjo.

Kad je prije gotovo dvije godine kazao da Gospa nije šefica poštanskog ureda da šalje svaki dan poruke, već je Majka, Papa je i upozorio i da “navodna ukazanja udaljuju od evanđelja”. Kongregacija je proučila izvješće Međunarodnoga istražnog povjerenstva i, koliko znamo, prenijela svoje zaključke papi Franji. Papa, u svakom slučaju, odlučuje zatim sam i njega stavovi Kongregacije ne obvezuju.

Autor: Predrag Zvijerac / Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});