fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MEGAAFERA ZA KOJU ZNAJU I PLENKOVIĆ, I JANDROKOVIĆ, I MILANOVIĆ! Mjesecima se zataškava: Krišto burno reagirala!

Autor: Dnevno.ba

“Na čelu jedne važne agencije ne može biti osoba za koju je utvrđeno da je kršila zakone”, jasna je zastupnica čije riječi premijera, predsjednika pa ni Kindera nisu previše uzdrmale. Ako i ode, Kinder će Agenciju napustiti odlaskom u mirovinu, a svoje nasljednike navodno je već pripremio.

Mjesecima svi šute o navodnim nezakonitim radnjama unutar vojno-obavještajnog sustava, premda su prijave pisane i slane u Sabor. Prije pola godine o kršenju zakona obaviješten je i kabinet premijera Plenkovića koji je u prosincu prošle godine zaprimio predstavku anonimnog pošiljatelja u kojoj se progovara o nezakonitostima u radu dužnosnika Vojno-sigurnosno obavještajne agencije. Kako je ovih dana poručeno iz Ureda premijera Plenkovića anonimna predstavka dostavljena je na postupanje Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost, no o srži predstavke ne može se za sada javno govoriti.

”Nakon provjere Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrđeno je da je bilo kršenja zakona i takvo je izvješće jednoglasno s Odbora upućeno predsjedniku Sabora, Vlade i Republike”, potvrdio je za Dnevnik Nove TV SDP-ov Franko Vidović, član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost. Da znaju i za prijave i za provjere poručili su i iz Ureda predsjednika, a o turbulencijama koje zadnjih nekoliko mjeseci potresaju VSOA-u u razgovoru za naš portal progovaraju sugovornici iz te Agencije priznajući da je u anonimnom dopisu dostavljenom na adrese nadležnih prozvan ravnatelj Agencije Ivica Kinder.

Slučaj je ovo s kojim su već mjesecima upoznati i u saborskom Odboru kojim predsjeda SDP-ov Nikša Vukas. Taj se Odbor početkom godine usuglasio oko toga da je VSOA minimalno jedanput prekršila Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, a radi toga jedno se vrijeme po vojno-obavještajnim krugovima spekuliralo o Kinderovom odlasku koji se spominjao i među zastupnicima aktivnima u Odboru. No, dobro je poznato da se oko toga moraju usuglasiti premijer Plenković i predsjednik Milanović, ali to se do danas nije dogodilo pa je u drugi plan palo i izvješće o stručnom nadzoru Agencije. Ondje se doduše nisu spominjale nikakve nepravilnosti, premda u obavještajnim krugovima i to propitkuju i tvrde kako je zakon prekršen, a ta odluka i jest dostavljena nadležnim institucijama koje mjesecima zanemaruju ovu ozbiljnu temu.

Naši sugovornici podsjećaju i na oprečna postupanja saborskog Odbora koji je sredinom ožujka jednoglasno prihvatio izvješće o radu Agencije za prošlu godinu, a taj potez suprotan je jednoglasnoj odluci prema kojoj je u VSOA-i grubo prekršen zakon, ali i unatoč teorijama o tome da su u vojno-sigurnosnoj službi u barem tri slučaja počinjene nezakonistosti. U kontekstu nezakonitosti spominjani su nadzori civilnih osoba, ali inače posvađani Milanović i Plenković u ovom su slučaju odlučili da za sada problema nema ni sa Kinderom, ni s Agencijom koju vodi pa su sve donedavno ignorirali dokumentaciju u kojoj se spominju problemi sa zakonom u ovoj službi. Slijedom toga i jest prihvaćen premijerov zakon da Kinder još neko vrijeme ostane na čelu Agencije, dok saborski Odbor ovih dana ponovno mijenja svoja stajališta pa se opet spominju i nezakonitosti, i gruba kršenja zakona. Sve je to bez dlake na jeziku u svojim istupima spominjala i nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto.

“Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je utvrdio da je Vojna sigurnosno-obavještajna agencija jednom hrvatskom građaninu kršila njegova Ustavom zajamčena ljudska prava. Navedeni saborski odbor je na sjednici 16. prosinca 2020. utvrdio nepravilnosti te je vas i predsjednika države informirao o svojoj odluci. Tu informaciju naznačuje javno dostupno izvješće na službenim saborskim mrežnim stranicama, a potvrdio ju je i čelni čovjek saborskog odbora jednom tjedniku. Saborski odbor je zbog kršenja zakona predložio razrješenje ravnatelja spomenute agencije, generala Kindera. Treba napomenuti da je ta odluka donesena jednoglasno, dakle, slučaj je toliko jasan da je s tim u svezi postignut nadstranački konsenzus”, objašnjava Krišto koja se zbog VSOA-e prije nekoliko mjeseci obratila premijeru Plenkoviću zahtijevajući od njega da s Milanovićem razriješi ravnatelja Kindera jer je u pitanje dovedena nacionalna sigurnost, a uz to je spominjala i nanošenje štete ugledu Hrvatske vojske pred njezinim NATO-partnerima, ali i pred međunarodnim institucijama

“Na čelu jedne važne agencije ne može biti osoba za koju je utvrđeno da je kršila zakone”, jasna je zastupnica čije riječi premijera, predsjednika pa ni Kindera nisu previše uzdrmale. Ako i ode, Kinder će Agenciju napustiti odlaskom u mirovinu, a svoje nasljednike navodno je već pripremio. Radi se o dva njegova najbliža suradnika – Danku Mrši i Tomislavu Krpanu.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});