fbpx
Foto: FENA

MEHMEDOVIĆ: Schmidt neće nasjesti na pritiske iz međunarodnih krugova i da uradi nešto što je suprotno europskim principima

Autor: dnevno.ba

Izraelsko podršku hrvatskom prijedlogu izmjena Izbornog zakona, odnose s HDZ-om, predstojeće izbore, te predizbornu retoriku, za N1 komentirao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u državnom parlamentu.

Mehmedović je na početku komentirao pismo visokog predstavnika Christiana Schmidta predsjedniku FBiH Marinku Čavari i potpredsjednicima da moraju imenovati sudce Ustavnog suda FBiH. Mišljenja je da je sve ovo priprema za konačne izmjene Izbornog zakona BiH po željama HDZ-a.

“Ponašanje Čavare pravi jednu političku agendu koju bi trebao povući visoki predstavnik, a to je donošenje odluke drugog paketa odluka za izmjenu Izbornog zakona. Nagle su promjene na političkoj sceni, a podršku za tu ideju dali su SAD, Velika Britanija i izraelski veleposlanik. Očigledno se u diplomatskim krugovima desilo nešto što ne odgovara “probosanskom” bloku (kako su sebe samoprozvale bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu op.). To je diplomatska aktivnost Hrvatske koja je izlobirala preko Izraela i SAD podršku, a tome su doprinijele i posjete Čovića i Dodika Izraelu da se promjeni politika prema BiH”, kaže Mehmedović.

Dodao je kako BiH treba jedan zaokret u diplomaciji koja je nedovoljno radila i lobirala za podršku velikih zemalja.

Schmita ne doživljava kao neprijatelja, ali mu zamjera neprincipijelnost.

“On sada radi sve kako bi ispunio uvjete onima koji ga negiraju i osporavaju.”

“Ne može Schmidt donosi odluke koje su suprotne Ustavu i međunarodnom pravu. Odluka nije donijeta zbog oštre reakcije javnosti, a nadam se da Schmidt neće nasjesti na pritiske iz međunarodnih krugova i da uradi nešto što je suprotno europskim principima“, kaže Mehmedović.

Kaže da nema ništa od dogovora političara iz BiH oko izmjena Izbornog zakona što je prijedlog Schmidta prije nego donese konačnu odluku.

“Očigledno je da HDZ ne želi kontakte i na tom fonu će visoki predstavnik donijeti odluku, a donijet će se zato što HDZ ne želi razgovarati da se dogovorimo”, dodaje Mehmedović.

Za kraj je komentirao tvrdnje predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića da je već dogovorena koalicija HDZ, SNSD i SDA.

“Ja o tome ne znam da postoji bilo kakav sporazum. Kako praviti ražanj, a zec u šumi. Ne znamo ništa i kako formirati vlade, a izbori nisu održani.”

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI