fbpx

Mektić bez ijednog dokaza optužio Hrvatsku da podupire terorizam u BiH!

Autor: Dnevno.ba

DOBOJ - “Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija pokušala je vrbovati bosanskohercegovačke državljane koji imaju veze sa selefijskim pokretom da u Hrvatskoj kupe oružje i transportiraju ga u medžlis kod Doboja. Pokušali su kombinirati jednu operativno-obavještajnu aktivnost u kojoj bi se otkrilo naoružavanje i oružje”, rekao je jučer ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, optuživši tako hrvatsku obavještajnu službu za poticanje terorizma u BiH.

Mektić tvrdi kako je cilj operacije da se potvrde izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Bosna i Hercegovina leglo terorizma i da se u tu zemlju iz Sirije i Iraka vraća 10.000 pripadnika ISIL-a. On tvrdi da sigurnosne službe BiH već dvije godine imaju saznanja o toj operaciji. Prema njegovim riječima, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH o svemu je napravila izvještaj.

Mektić je tako direktno optužio članicu EU, NATO-a i članicu globalne antiterorističke koalicije protiv ISIL-a da surađuje s teroristima i ruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine. A sve kako bi se potvrdile izjave hrvatske predsjednice iz prosinca 2016.

Stabilnost regije

Predsjednica je tada rekla: “Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je već nekoliko tisuća, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država”. Ta njena izjava izazvala je burne reakcije među bošnjačkim političarima, a posebno Dragana Mektića koji je poručio Grabar-Kitarović da “pogleda NDH i Jasenovac”. Mektić više od dvije godine poslije tvrdi da “ove aktivnosti hrvatske sigurnosne službe povezuje s onom polemikom koju sam ja nekad imao s predsjednicom Hrvatske, kad je govorila o 10.000 terorista, da je BiH problem, da ugrožava stabilnost regije”.

Naši sugovornici naglašavaju da su tvrdnje BiH ministra izuzetno opasne jer bez ijednog iznesenog dokaza optužuje Hrvatsku da podržava terorizam, što je u današnjem svijetu najteža moguća optužba. Osim toga, tvrdnje da hrvatske sigurnosne službe ucjenjuju pripadnike vehabijskog pokreta i pokušavaju ih koristiti za destabilizaciju BiH izuzetno su opasne za stanje sigurnosti u Hrvatskoj. “Apsurdno je da država koja ovisi o turizmu potpomaže teroriste u susjednoj zemlji. Pitanje je jesu li nakon plasiranja ovih lažnih optužbi pojedine strukture u BiH spremne na insceniranje terorističkog napada u BiH za koji bi optužili Hrvatsku”, naglašavaju naši sugovornici. Prema njihovim riječima, za svaki eventualni budući događaj blizak terorizmu u Hrvatskoj ili BiH, Hrvatska treba odgovornim smatrati sigurnosno-obavještajni sustav BiH i njihove političke zaštitnike u vrhu SDA.

Mektić se s optužbama na račun Hrvatske oglasio u srijedu nakon što je portal žurnal.info objavio priču pod naslovom “Konzul Ivan Bandić koordinirao akcijom: Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH”.

Diplomatske tablice

Autor teksta Avdo Avdić navodi da su hrvatski obavještajci te generalni konzul u Tuzli Ivica Bandić dva puta vrbovali pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva na područje Zeničko-dobojskog kantona. Prema tvrdnjama autora, tijekom 2018. godine pripadnici SOA-e su pripadnika selefijskog pokreta Č. H. više puta zadržavali prilikom prelaska granice i jednom prilikom od njega zatražili da, po povratku u BiH, na području Doboja preuzme paket s naoružanjem te ga odnese u mesdžid Stranjani kod Zenice. Nakon što bi prebacio oružje, trebao bi poslati poruku izvjesnom Davoru iz Zagreba, koji bi, potom, o svemu obavijestio policijske agencije u BiH koje bi provele akciju, te pronašle oružje i eksploziv u selefijskom mesdžidu. Prema istom izvoru, pripadnici SOA-e prijetili su BiH selefijama da će im ukinuti radne dozvole te da će ih dodatno kontrolirati na granici ako ne pristanu na suradnju. Prema tvrdnjama Žurnala, cijelu akciju u BiH je koordinirao hrvatski konzul u Tuzli Ivica Bandić, dok je veza s institucijama Republike Srpske bio poznati novinar Radiotelevizije Republike Srpske Mato Đaković. Žurnal je objavio i fotografije kako Đaković koristi automobil s diplomatskim tablicama koji je, prema njihovim riječima, u vlasništvu hrvatske Vlade.

Već viđen model

Sugovornici Jutarnjeg naglašavaju da je ovo već viđen model objava optužbi na račun Hrvatske ili hrvatskih institucija u BiH. Prvo žurnal.info objavi tekst, a potom se oglasi ministar Mektić koji tome daje legitimitet.

Nakon iznesenih optužbi da Hrvatska podržava teroriste u BiH, uslijedile su žestoke reakcije iz Hrvatske. Najdirektnija je u svom propćenju Sigurnosno-obavještajna agencija koja najodlučnije odbacuje sve optužbe. “Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost RH, EU i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere.” Premijer Andrej Plenković u Neumu je rekao da je “to kompletna besmislica koju u potpunosti odbacujem”. Glasnogovornica predsjednice Republike navela je da “predsjednica nema namjeru dublje komentirati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije”. Sve tvrdnje ministra Mektića i navode o umiješanosti generalnog konzula u Tuzli odbacilo je i Ministarstvo vanjskih poslova.

U sarajevskom Avazu svoju ulogu u priči je demantirao i novinar Mato Đaković tvrdeći da je sve potpuna laž. “Jedina istina je da sam od Ivice Bandića 10. siječnja kupio automobil s diplomatskim tablicama, a u međuvremenu sam vlasništvo prebacio na svoje ime.” Na cijelu priču su reagirala i pravosudna tijela BiH. Tužiteljstvo BiH predmet je dalo Posebnom odjelu za organizirani kriminal koji će ispitati novinara Avdića i ministra Mektića. Tužiteljstvo tvrdi da im nitko dosad nije prijavio navedene događaje. Mektić je već posprdno komentirao da nemaju što njega ispitivati nego sigurnosne službe koje su radile na tom slučaju.

REAKCIJE

Ranko Ostojić, SDP:

“Ovo nije prvi put da se šalju signali bez ikakvih argumenata. O takvim se stvarima ne priča u medijima, nego policija postupa i hvata počinitelje. Ne znam zašto bi Mektić izjavio da hrvatske službe naoružavaju islamističke ekstremiste u BiH, možda više neće biti ministar za par dana. Kad pošaljete poruku da neka strana služba naoružava ljude, zaboravljate činjenicu da je i Hrvatskoj u interesu da Bosna i Hercegovina bude stabilna zemlja. Ne mogu vjerovati da bi se takve stvari radile, da se naoružavaju islamističke skupine. Idući tjedan imamo izvješća sigurnosnih službi i pitat ću i provjeriti je li to istina ili ne. U ovom momentu mogu reći da ne bih nikad bez argumenata optužio susjednu zemlju da tako nešto radi. To za jednog ministra apsolutno nije ozbiljno. Ovakva izjava bila bi logična da ste nakon neke akcije pronašli neko oružje i osobe i uhitili one koji u tome sudjeluju. Ovo je samo bacanje prašine u oči iz dnevnopolitičkih razloga. Bez obzira na sve, tražit ćemo argumente.”

Vlaho Orepić:

“Radi se o konkretnim tvrdnjama, konkretnim imenima i konkretnim postupcima, i to treba argumentirano potvrditi ili demantirati. To trebaju napraviti sigurnosne službe BiH i Hrvatske. To je jedinstven sigurnosni prostor kada su u pitanju islamisti-ekstremisti. Sigurnosnih izazova po tom pitanju ima, ali nisu ni blizu onoj razini kako ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s gospodinom Čovićem.”

Bojan Glavašević:

“Uputili smo zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću vezano uz njegova saznanja o ovim pitanjima. Pitali smo ga i je li konzul Bandić imao ikakvu službenu suradnju s novinarom RTRS-a te je li mu dano na korištenje službeno diplomatsko vozilo RH. Tražimo i od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da istraži navode. Klub nezavisnih zastupnika ove tvrdnje smatra izuzetno ozbiljnima i tražimo promptnu provjeru. Nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke. Ako je u pitanju istina, to znači da je Hrvatska poticala terorizam na području druge države. U slučaju da je netočno, brine me zašto jedan visoki dužnosnik susjedne države iznosi neistine i ovakve kvalifikacije.”

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI