Mektić potvrdio da se u kampovima u Siriji nalazi 260 bh. državljana: Prihvatit ćemo ih

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je potvrdio kako će naša zemlja dozvoliti povratak bh. državljanima koji su trenutno smješteni u kampovima u Siriji.

Mektić je rekao da je to obaveza bosanskohercegovačkih vlasti i da će počinitelji krivičnih djela povezanih s terorizmom biti predmet istraga i optužnica u Bosni i Hercegovini. On je kazao da se u zatočeničkim kampovima u Siriji nalazi ukupno 260 državljana Bosne i Hercegovine.

“Prihvatit ćemo osobe za koje se nedvojbeno utvrdi da su građani Bosne i Hercegovine”, rekao je Mektić.

Od ovog broja oko stotinu je muškaraca, dok su ostalo žene i djeca. Ministar sigurnosti BiH istakao je da će se žene tretirati u skladu s međunarodnim pravom, ali i da će sve one žene koje su bile pripadnice IDIL-a, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred bh. pravosuđem i u skladu sa zakonima.

Mektić je rekao da je u oktobru bila dogovorena deportacija devet muškaraca i djeteta u dobi od tri godine, ali da je akcija otkazana zbog vojne intervencije Republike Turske u Siriji.

Već je usaglašen mehanizam prema kojem će se utvrdititi identitet djece rođene u Siriji i Iraku, a koja se nalaze u kampovima u Siriji. Identitet će se utvrđivati prije deportacije. Ministar sigurnost BiH u tom kontekstu je podvukao da se mora tačno utvrditi ko su biološki roditelji toj djeci i imaju li ona pravo na državljanstvo BiH.

“Niko ko nema bh. državljanstvo neće biti prihvaćen. Krajnja mjera bit će DNK analiza”, zaključio je Mektić.

 

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI