fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Mektić tvrdi kako nema mjesta panici – u BiH je trenutno “svega” 2.500 migranata!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Članovi Operativnog stožera za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini na današnjem sastanku u Sarajevu analizirali su trenutnu situaciju u ovoj oblasti te donijeli zaključke s ciljem poboljšanja kontrole ulaska i kretanja migranata u BiH.

Konstatirano je da je u posljednjem tjednu značajno smanjen broj ilagalnih ulazaka u BiH, a također je smanjen broj migranata koji borave u našoj zemlji na oko 2.500 osoba.

Također, otvaranjem prihvatnih centara u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, znatno je poboljšana situacija sa smještajem migranata. Kapaciteti ova dva centra se svakodnevno proširuju a privodi se kraju i adaptacija objekta Đačkog doma u Bihaću gdje su stvoreni bolji uvjeti za boravak migranata u hladnijem periodu. Također, vode se razgovori oko trajnijeg rješavanja smještaja na području Velike Kladuše, gdje se trenutno koriste kapaciteti firme Miral, u koji bi se mogli smjestiti migranti iz kampa Trnovi.

Ukazano je na postojanje opstrukcija od strane vlasti u Velikoj Kladuši, što otežava rješavanje ovog problema na području ove općine.

Tijekom sastanka posebno je ukazano da policija Hrvatske vraća migrante koje nađu čak u dubini svoje teritorije, mimo graničnih prijelaza BiH i procedura koje predviđa Sporazum o readmisiji. Zatražene su detaljne informacije o ovim pojavama o čemu će ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznati službenike u Republici Hrvatskoj.

Također, usvojena je preporuka da sve institucije koje se bave pitanjem migracija naprave planove zaštite djece od seksualnog iskorištavanja, kako bi se dodatno zaštitile ove ranjive kategorije, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});