fbpx

Melvid Jašarević stupio u štrajk glađu, traži razgovor s predsjednikom Srbije: “Nadam se da će Vučić imati pet minuta…”

Autor: dnevno.ba

Mevlid Jašarević, koji je na 15 godina zatvora osuđen zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu, stupio je jučer u štrajk glađu.

Jašarević, koji kaznu trenutno izdržava iza zidina Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima, poznatijem kao bh. Alcatraz, rekao je za Nezavisne novine da se na ovaj potez odlučio ustrajan u zahtjevu da bude premješten u neki od zatvora u Srbiji, čiji je državljanin i gdje ima obitelj.

“Od jutros sam u štrajku glađu, sad sam bio kod doktorice koja mi je mjerila šećer i sad će me oni spustiti u stacionar. Na ovu odluku odlučio sam se kako bih ukazao na krupnoću mog problema”, rekao je jučer Jašarević za Nezavisne novine.

Pojasnio je da bi, prema bh. zakonadavstvu u zatvoru trebalo ostati do zadnjeg dana kada mu ističe zatvorska kazna.

“Ovdje po zakonu ne mogu mi dati ni slobodan vikend, a ne mogu me ni pripremiti za slobodu. Nemaju uvjete za to. Ovdje ću odležati 15 godina i onda ću biti protjeran u Srbiju. A kako ja da izađem bez ikakvih priprema? U interesu Srbije je da me primi kao svog državljanina i da me pripremi za slobodu”, ističe Jašarević.

Tvrdi da je o štrajku glađu obavijestio i Veleposlanstvo Srbije u BiH te priželjkuje razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“I da sam najgori na svijetu, ja sam u Srbiji rođen. Nadam se da će Vučić imati pet minuta da obavimo video-poziv da iznesem moj problem”, rekao je Jašarević u telefonskoj izjavi za Nezavisne.

I Siniša Perković, upravnik Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, potvrdio je da Jašarević štrajka glađu.

“On je smješten u stacionar kako to zakon predviđa”, rekao je Perković za Nezavisne novine.

Jašarević je i službenim putem zatražio da ostatak zatvorske kazne odsluži u Srbiji, što mu je tamošnje pravosuđe odbilo.

Prije godinu dana, kako je rekao, poslao je Ministarstvu pravde BiH dopis da želi premještaj u Srbiju, te je taj zahtjev proslijeđen u Ministarstvo pravde Srbije, a oni su ga dostavili Višem sudu u Beogradu, posebnom odjelu , odakle mu je stigla odbijenica, a na to rješenje on je uložio žalbu. Odluka po toj žalbi, kako je jučer potvrdio, još mu nije stigla.

Apelacijsko vijeće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravomoćnu presudu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu, izvedenog 28. listopada 2011. godine.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI