fbpx

MEMIĆ PODRŽAO MEKTIĆA: Pridružimo se prosvjedima pred VSTV-om BiH – To je posljednja šansa!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pozvao je građane da se okupe pred Sudom i Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine naredne sedmice u Sarajevu, kao odgovor na korupcijsku aferu koja potresa pravosuđe u zemlji.

„Da bi spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana iduće sedmice pred Tužiteljstvom i Sudom BiH (tu je sjedište VSTV-a), kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki“, napisao je Mektić na svom Twitter nalogu u petak navečer!

„Bit ću na čelu toga pokreta“, poručio je ministar Mektić.

Portal Dnevno.ba sa tim u vezi, kontaktirao je gosp. Muriza Memića, oca ubijenog Dženana Memića, koji već treću godinu zajedno sa odvjetnikom Ifetom Feragetom, vodi pravnu bitku protiv korupcije u pravosuđu, a vezano za predmet „Dženan Memić“, u kojem predmetu je od strane pripadnika kantonalnog MUP-a Sarajevo i Tužiteljstva KS, izvršeno svjesno i namjerno prikrivanje i zataškavanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, sa ciljem neotkrivanja pravih ubojica Memić Dženana, pri čemu su akteri u toj namjeri slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz oblasti „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno optužili dvije osobe Ljubu i Bekriju Seferović, a koji sa kritičnim događajem u odnosu na smrt Dženana Memića nisu uopće niti povezani, što je prvostepenom oslobađajućom presudom i potvrđeno, kojom su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni od optužbi za smrt Memić Dženana.

U svojoj izjavi za portal Dnevno.ba, Memić je kazao, kako je „uvjeren u istinitost snimka, a vezano za aferu „Tegeltija i dr.,“, te da poziva sve poštene građane BiH, da se pridruže protestima, koje je najavio ministar Dragan Mektić! To nam je posljednja prilika da nešto promijenimo u ovoj zemlji, za budućnost nas samih i naše djece. Ja svoga Dženana ne mogu vratiti, ali ono što mogu jest pravdu za njega tražiti i pravdu za budućnost druge djece. To je moje legalno i legitimno pravo, ukoliko institucije zakažu, a očito je da su zakazale“ – navodi Memić u izjavi za portal Dnevno.ba.

Komentirao je Memić, također i ponovio svoje ranije iznijete stavove, da su „svi članovi VSTV-a BiH, koji su glasali za imenovanje Dalide Burzić na poziciju sudije Suda BiH, nemoralni“!

Podsjećanja radi, Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko ukazao je već dva puta u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti, da je povjerenje građana u bh. pravosudne strukture narušeno, a to predstavljajući kroz dva predmeta „Memić“ i „Dragičević“! Gosp. Inzko se posebno osvrnuo na predmet „Dženan Memić“, ukazujući na ozbiljne propuste i korupciju pravosudno-policijskih djelatnika, koji su radili i involvirani bili u predmet „Dženan Memić“!

Za svo to vrijeme, Memić je tri godine VSTV BiH na nepravilnosti i korupciju u Tužiteljstvu KS upozoravao, a VSTV BiH na čelu sa Tegeltijom, sve to inertno promatrao.

Također napominjemo i podsjećamo, da je dana 11. 12. 2018. godine, u zgradi Delegacije EU u BiH tada održan sastanak očeva ubijenih mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića sa advokatom Ifetom Feragetom i svim ambasadorima zemalja EU. Sastanku, koji je trajao sat i po, iako je planirano 45 minuta, pored ambasadora evropskih zemalja prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark. Odvjetnik Ifet Feraget kazao je, tada da je „sastank bio koristan, te da su Muriz i Davor dobili veliku podršku od strane svih zemalja“.

Tužiteljstvo BiH trenutno „radi“ na predmetu „Dženan Memić“, međutim, još uvijek bez formalno donijete Naredbe o provođenju istrage protiv svih onih, koji su svo vrijeme na razini kantonalnog i federalnog pravosuđa, radili na zataškavanju i prikrivanju ubojica Memić Dženana i lažnom optuživanju nevinih osoba za smrt Memić Dženana.

Prema informacijama, protesti pred zgradom Suda i Tužiteljstva BiH, u kojem kompleksu zgrade se nalazi i institucija VSTV-a BiH, trebali bi se odražati, naredne sedmice, u srijedu u 11:55 sati (pet do dvanaest)!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI