fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Merkel: Podrška Grčkoj ili kaos u Europi

Autor: Dnevni list

BERLIN – Poslanici iz konzervativnog bloka njemačke kancelarke Angele Merkel većinom glasova su podržali program pomoći Grčkoj. Na sastanku koji je trajao pet sati, 48 poslanika glasalo je protiv, dok je oko 250 podržalo sporazum s Grčkom. Na izvanrednoj sjednici njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je poslanike Bundestaga da glasaju za produžetak pomoći Grčkoj i upozorila da bi alternativa tome bio kaos u Grčkoj i u Europi.

Grčka u eurozoni
“Mi smo za to da Grčka ostane u eurozoni. Nasuprot enormnim grčkim naporima stoji enormna solidarnost Europe”, rekla je Merkelova na sjednici na kojoj se, bez obzira na ogromno protivljenje čak i u redovima njenih demokršćana, ne dovodi u pitanje “zeleno svjetlo” za Grčku.
Merkelova je naglasila da je EU zajednica odgovornosti. Istakla je da je, usprkos svim razlikama u EU, odlučeno da se Grčka zadrži u eurozoni.
Ističući da je euro više od valute, Merkelova je naglasila da je Europi potrebna sposobnost za kompromis.
“Ja znam da vi mnogi sumnjate…”, rekla je Merkel i, apelirajući na poslanike da glasaju za pomoć Grčkoj, ocijenila da se tim putem mora ići i da eurogrupa mora Ateni dati mogućnost da ponovo “stane na noge”.
“Ovo je odluka za Europu. Mi to činimo zbog ljudi u Grčkoj, ali i u Njemačkoj”, rekla je Merkel.
“Nema nikakvih sumnji: dogovor od ponedjeljka je težak”, kazala je zastupnicima dodajući da će biti težak i za ostalih 18 članica eurozone koje moraju pronaći do 86 milijarda eura za mogući trogodišnji program pomoći. Ona je kritizirala grčkog premijera Aleksisa Ciprasa za uništavanje ekonomskog povjerenja u svoju zemlju.
Također, zahvalila je ministru financija Wolfgangu Schaeubleu, svojem najvjernijem savezniku, na angažmanu u dugim pregovorima koji su doveli do novog dogovora o rješavanju grčke dužničke krize. Od zastupnika je potom dobio gromoglasni pljesak.
Restrukturiranje duga
Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u pismu predsjedniku donjeg doma njemačkog parlamenta napisao je da Međunarodni monetarni fond neće sudjelovati u prvoj tranši financijske pomoći Grčkoj.
Prema pismu, koje je britanska agencija Reuters dobila na uvid, Grčka bi prvu tranšu pomoći trebala dobiti sredinom kolovoza i Schauble je zatražio da parlament da otvorenu suglasnost za pregovore s Grčkom o trećem paketu pomoći.
Prema Schaubleovu pismu MMF će svoje daljnje sudjelovanje u izvlačenju Grčke uvjetovati rezultatima analize prvog programa pomoći, koja će se objaviti na jesen 2015., kao i dokazima o održivosti grčkog duga.
MMF će sudjelovati u trećem paketu pomoći Grčkoj jedino pod uvjetom da se ponudi zaokruženi program koji uključuje restrukturiranje grčkog duga, kazala je u petak direktorica MMF-a Christine Lagarde.
“Plan vrijedan do 86 milijarda eura nije održiv bez restrukturiranja duga”, kazala je za francuski radio Europe 1.
Dok se nekoliko zemalja eurozone, uključujući Njemačku, protivi otpisu dugova postoje i drugi modaliteti, kaže Lagarde ističući da će MMF sudjelovati u programu pomoći samo ako postoji sveobuhvatni program “koji stoji na dvije noge”.
Pojasnila je kako je prva noga grčko dubinsko provođenje reformi i fiskalna disciplina, a druga vjerovnička koji moraju osigurati financiranje i restrukturiranje duga.
“To su pravila koja se primjenjuju na sve članice MMF-a”, poručuje Lagarde.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});