fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

“META JE POGOĐENA” Rusi isprobali raketni sustav najnovije generacije S-500

Autor: Dnevno.ba

Rusija je u utorak objavila da je uspješno testirala svoj novi sustav protuzračne obrane S-500, prenosi AFP i dodaje da je Moskva posljednjih godina zbog napetosti s NATO savezom razvila nova oružja.

“Raketni sustav najnovije generacije S-500 na poligonu Kapustin Yar izvršio je testno borbeno gađanje kako bi oborio balistički projektil velike brzine”, priopćilo je ministarstvo obrane, prenosi Hina.

“Meta je pogođena”, dodaje se u priopćenju ruske vojske koja je prvi puta objavila slike proturaketnog sustava S-500 u akciji.

Kada se završe sva probna testiranja, S-500 će biti raspoređen u Moskovskoj regiji, kao dio vojne jedinice za protuzračnu obranu.

Rusija tvrdi da sustavu S-500, maksimalnog dometa od 600 kilometara “nema premca u svijetu”. Taj će sustav zamijeniti i dalje vrlo sofisticiran sustav S-400 koji je Rusija prodala nekim zemljama, uključujući i Tursku koja je članica NATO-a.

Početkom srpnja je zapovjednik ruskih zračnih snaga Sergej Surovikin kazao da S-500 “može uništiti rakete srednjeg dometa i, ukoliko bude potrebno, interkontinentalne projektile na njihovom posljednjem dijelu putanje, a također i hipersonične projektile”.

Rusija je također jučer objavila da je uspješno testirala hipersonični krstareći projektil Cirkon iz nove generacije oružja za koje predsjednik Vladimir Putin kaže da mu u svijetu nema ravna.

Ministarstvo obrane objavilo je da je projektil ispaljen s fregate Admiral Gorškov, ratnog broda stacioniranog u Bijelom moru, rubnom moru Arktičkog oceana, te da je letio brzinom sedam puta većom od zvuka i udario u 350 kilometara udaljenu metu na zemlji na obali Barentsova mora.

Rusija planira raketnim sustavom Cirkon opremiti svoje podmornice i ratne brodove.

Putin bi danas trebao posjetiti i sajam zrakoplovne tehnike MASK-21, nedaleko od Moskve, na kojem će biti predstavljen novi ruski nevidljivi lovac.

Radi se o jednomotornom borbenom zrakoplovu proizvođača Suhoj naziva “Šah-mat”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});