fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Migranata je u selu više nego stanovnika! Stanovnici traže pomoć oružanih snaga

Autor: dnevno.ba

Opustošeno selo Lipa u Bosni i Hercegovini tamošnje su vlasti iskoristile kako bi ga napučile migrantima, javlja Blic koji isto tako navodi kako se migrante iz Bihaća autobusom doprema u navedeno selo koje i dalje nastanjuje nekolicina stanovnika. Selo Lipa najveći je migrantski kamp u toj državi, a stanovnicima je sada već prekipjelo.

Pisali su peticije jer tvrde, migranti im neprestano kradu stvari i više ne osjećaju sigurnima u svojim domovima. Peticijom stoga zraže zabranu ulaska migranata u Unsko sanski kanton kao i ograđivanje kampa u Lipi. Također, pozivaju i Oružane snage BiH da im pomognu.

Migranti pak nastoje što prije napustiti teritorij i dokopati se granica Europske Unije, a kako se čitav svijet bori protiv koronavirusa i klasična prijevozna sredstva nisu dostupna, pribjegavaju drugim mjerama, krađi. Prije nekoliko dana, tvrdi mladi Petrovčanin Danilo Kecman, iz očeve garaže ukrali su Škodu Octaviu s punim rezervoarom goriva. Automobil su naposljetku pronašli na putu prema Velikoj Kladuši u blizini granice s EU.

“Nismo još vidjeli migrante u selu, ali noću psi laju, kao nikad. A mi, na oprezu. Zaspati ne možemo. Eto, njima su tamo u Lipi doveli i struju i vodu, otvorili im prodavaonicu, imaju i neki vjerski objekt i onaj, kako se kaže, internet, a mi nemamo ni struje ni vode. Struju smo imali u selu još od 1966. pa sve do rata. Vidi se da mi ovdje, na svojim imanjima, nismo dobrodošli, a oni izgleda jesu”, ističe jedan od stanovnika, Milanko Kovačević.

No, vlasnik te iste trgovine koju je spomenuo stanovnik, vidi i drugu stranu novčića. Muhamed Đuzelić koji pokušava pomoći migrantima, ogorčen je čitavom situacijom.

“Ovu državu vode budale. Budale su i ovi što vode kamp. TPčno je to što migranti govore za “brufen”. Brufen su im nudili i prijee deset dana, kad su hladnom i lošom hranom svi pokvarili želuce, pa je na stotine ljudi zaglavilo u WC. Zato su se i pobunili, zato su neki od njih, u očaju, udarili na policiju”, rekao je.

Naime, migranti tvrde kako nemaju nikakve uvjete u kampu, a objašnjavaju i “brufen” akciju.

“Tretiraju nas kao životinje u kavezu. Hrana je loša, vode nema dovoljno, a medicinska pomoć se svodi na to da nam za sve daju “brufen””, tvrde Malan Bevafa i Araši Armani iz Afganistana.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});