fbpx

Migrantska kriza u Krajini ne jenjava, gradonačelnik Bihaća dolazi u Sarajevo

Autor: Klix.ba

BIHAĆ - Na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše u prihvatnim centrima se nalazi oko 3.500 migranata, a procjenjuje se da ih je oko 2.500 neregistriranih, odnosno van centara. Zbog loše sigurnosne situacije i nereagovanja države, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas će se zaputiti ka Sarajevu kako bi se obratio medijima.

Konferencija za novinare bit će održana u hotelu Bosnia u 12 sati, a tema je jedna – migrantska kriza.

MUP Unsko-sanskog kantona od danas je ograničio kretanje migrantima u gradu, a kako je naredila Operativna grupa za koordiniranje aktivnost i nadzora nad migrantskom krizom u USK. Tražili su da se migrantima zabrane okupljanja na javnim mjestima, posebno u blizini obrazovnih ustanova, kao i prosjačenje i sve vrste društveno neprihvatljivog ponašanja.

“Kao što vam je poznato, Grad Bihać je već dvije godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata, a građani Bihaća ostavljeni su sami, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. U Bihaću se nalazi nekoliko hiljada migranata o kojima brine samo Grad Bihać, Crveni križ i međunarodne organizacije, a svakim danom u Bihać pristiže po nekoliko stotina novih migranata. Ministarstvo sigurnosti BiH i nadležne državne institucije nisu provele nijedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela, koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH.
Dolaskom zime humanitarna, sigurnosna i epidemiološka situacija u Bihaću postaje alarmantna”, poručio je Fazlić.

Sigurnosna situacija također je narušena. MUP USK svakodnevno interveniše zbog tučnjava koje završe ranjavanjem, a neke i smrtnim ishodom. Građani Bihaća se pribojavaju za svoju sigurnost, jer su tokom prethodne zime imali povećan broj provala u kuće, krađa i sl.

“Ovim putem vas molimo da prisustvujete zakazanoj konferenciji za medije i na taj način pomognete da još jednom skrenemo pažnju na ovaj problem”, navodi se u pozivu Gradske uprave Bihaća.

Operativna grupa je zabranila objektima Bira i Miral produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranata, što bi značilo da će, ukoliko se ova naredba realizuje, oko 2.000 migranata ostati bez smještaja. Zatražili su i od Ministarstva sigurnosti BiH da migrante prebaci na novu lokaciju ili da ih smjeste u Salakovac i Ušivak.

Na dosadašnje višemjesečne apele Krajine, vlasti na državnom i entiteskom nivou su se oglušile.

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI