MILAN DUNOVIĆ: Pitam se do koje mjere može ići selektivno pamćenje Marinka Čavare?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je u utorak (za portal vijesti.ba) da HDZ podržava europski i NATO put, kao i vladavinu prava i uspostavljanje pravne države u BiH. Istovremeno je izjavio da je neophodno što prije formirati Vijeće ministara BiH, kako bi vlast na državnom nivou počela funkcionirati.

Tim povodom, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović izjavio je sljedeće:

„Moram priznati da mi nije jasno na šta je Predsjednik FBiH, gospodin Čavara mislio kada je u istoj izjavi pozvao na formiranje Vijeća ministara BiH i spomenuo NATO put, koji, kako kaže, podržava HDZ. Iskreno se nadam da je u kapacitetu stranačkog funkcionera HDZ-a uspio objasniti kolegama iz SNSD-a, da je HDZ za takvu vladavinu prava u kojoj će se poštivati Zakon o obrani BiH, po kojem je neophodno slanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Ukoliko to, pak, nije slučaj, onda ga molim da ne dovodi građane BiH u zabludu, te neka jasno kaže da li on osobno i stranka iz koje dolazi samo deklarativno ili i suštinski podržavaju NATO put Bosne i Hercegovine. Poštivanje vladavine prava, na koju se Čavara poziva podrazumijeva poštivanje svih zakona, pa i Zakona o obrani BiH, što znači da se Vijeće ministara ne može formirati, dok potencijalni mandatar i cijelo rukovodstvo stranke iz koje bi on trebao doći javno ignoriraju Zakon o obrani BiH i obaveze koje iz njega proističu.

Također, pozivanje na presude Ustavnog suda, u smislu blokiranja formiranja Federalne izvršne vlasti, kolega Čavara treba podrobnije pojasniti svim građanima BiH. Naime, nikako on i njegove stranačke kolege ne spominju izmjene Izbornog zakona u smislu presuda Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strasbourga. Pitam se do koje mjere može ići selektivno pamćenje gospodina Čavare.“

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI