fbpx
Niksa Stipanicev/Cropix

MILANOVIĆ: Bosni i Hercegovini se postavlja uvjet da mora promijeniti izborni zakon, a to se opstruira

Autor: dnevno.ba

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je konferenciju za medije povodom današnje sjednice europskog vijeće i dodjele statusa kandidata pojedinim državama.

– Nastavit ću raditi ono za što držim da mi je dužnost i obaveza prema Ustavu. Ne brojim dane od kada sam predložio sastanak Vijeća na nacionalnu sigurnost na temu BiH i Ukrajine. Plenković je predlagao Ukrajinu kao temu drugi dan nakon napada Rusije. Mislim da to nisu razlozi radi kojih se trenutno saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali o tome se može razgovarati. Tu temu ne želim izbjegavati, to je tema, ali tema BiH i statusa Hrvata i njihovog političkog rasturanja, uzimanja svih prava, to je nešto što je hrvatski vitalni nacionalni opstanak, rekao je Milanović, istaknuvši da ne misli na opstanak jer će RH opstati i bez toga.

– Ali previše je Hrvatska u 30 godina napravila, doprinijela, platila, čekala i u nama nema želje za osvetom nego za urednim sređivanjem stanja u BiH i jedan duboki interes da ona postane članica EU-a. Jel to moguće u perspektivi jedne ljudske karijere – teško, ali na tome treba raditi, istaknuo je dodavši kako se prije nekoliko dana ukazala prilika.

– Prošli tjedan svjedočimo odlasku trojice europskih lidera u Kijev i uime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata, i Moldava. O tome se govorilo odmah nakon ruskog napada na Ukrajinu, to je bila inicijativa poljskog predsjednika Dude. I odjednom govori se da te države dobivaju status kandidata iako se tome kategorički protivila garnitura država prije tri mjeseca, naglasio je.

– Neka Ukrajina dobije status, ali ona je kao i Moldova zemlja koja ima ogromne sigurnosne probleme geopolitičke naravi i dubine, rekao je.

– I odjednom Euroska komisija piše preporuku. To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata, ništa više od toga, samo status kandidata, kao čin povjerenja, nade koja je važna u ljudskim životima. Vidimo da se tamo ne želi donijeti izborni zakon i rade sve uz podršku dementora, to su oni koji srču energiju. To je međunarodna zajednica u BiH. Od nje ne da rade dobru koloniju, nego otirač, rekao je predsjednik Milanović.

– Sad imamo priliku BiH dati palac gore. Niste potpuno izgubljeni, budete jednog dana pregovarali o članstvu kad se stvari poslože, ali na ovaj način vas povlačimo na svoju stranu. Dug postupak, trajat će to. I računaš, to je to. Sad se ne radi da moraš blokirati Finsku i Švedsku, nego o tome da kažete stanite malo, idemo dati i BiH. Tko može biti protiv toga, upitao je.

Dodao je kako bi Hrvati u BiH s najvećom radošću prihvatili vijest da se promijenio izborni zakon i da je implementirana odluka ustavnog suda.

– U BiH se sve utjeruje, sve se na silu proglašava. Visoki predstavnik radi što ga je volja bez ikake pravne osnove. Pa zašto sada na silu ne implementira odluku ustavnog suda od prije šest godina, kojim bi Hrvatima bila vraćena oteta prava, istaknuo je Milanović.

– Čovjek ne mora biti cinik kad bi uspoređivao uvjete koji se postavljaju Ukrajini i Moldavi, koje ne ispunjavaju niti jedan uvjet od onih tehničkih, i BiH. BiH se postavlja uvjet da mora promijeniti izborni zakon, a to se opstruira. Ajde da postave Ukrajini uvjet za status kandidata – mirna reintegracija Krima. To je isto. Ali takav argument očekujem od cinika, od biselskih gnjavatora, od ljudi koji žive da ne proizvode ništa, hrvatske politike, od premijera koji mjesecima izbjegava sastanak Vijeća za sigurnost i krši svoje ustavne obaveze, rekao je predsjednik Milanović.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI