fbpx

MILANOVIĆ “Treba ukinuti sve mjere. Nakon sezone, da nam ne govore da smo divljaci”

Autor: Index.hr

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obišao je proizvodne pogone tvrtke Varteks i izložbene prostore Varteksa i VarteksaPRO, koji proizvodi specijalnu vojnu odjeću, u Varaždinu. Dao je izjavu za javnost.

U vojsci je u par tjedana smrtno stradalo pet vojnika. Milanović je prvo komentirao te slučajeve.

“Pratim to i znam to cijelo vrijeme. To su stvari koje se događaju, pogotovo u ovako psihološki uzdrmanom periodu, izolacije… Neki su uzdrmani, imaju dugove. Znam dosta o tim tragedijama, ali pričekat ću još malo prije nego što još nešto kažem. Ne postoji veza između slučajeva, ali postoji socijalno-patološka povezanost”, rekao je.

“Vojska je vojska, ona privlači pozornost, to podiže obrve javnosti. Ministarstvo je objavilo priopćenje i mislim da je dobro sve objasnilo. MORH je sustav, radi se o tisućama i tisućama ljudi. Zasad nema indikacija da ovo ima veze sa sustavom. Pričekajmo da istraga završi”, rekao je.

O tome postoji li ikakva informacija koja bi ovo mogla rasvijetliti predsjednik kaže: “Ima, ali ne mogu o tome govoriti.”

O drogiranju u vojsci

Nije htio komentirati slučajeve vojnika koji su testirani pozitivno na drogu. “Pričekajmo da istraga uđe u zreliju fazu, pričekajmo još koji tjedan. Imam informacija, ali ne mogu ih javno reći”, rekao je.

“Sramota je kad vojnici počine ratni zločin. Nije ovo sramota, to je sastavni dio života, devijacija života i to snosi posljedice. Onaj koji to radi snosit će posljedice”, rekao je.

Na pitanja o neslaganju braniteljskih udruga s Ministarstvom oko Zakona o civilnim žrtvama Milanović kaže kako je Ilija Vučemilović “uvijek galamio, a sad galami na HDZ”. “Kad je snimao mene, to je bilo ok, a sad kad je snimao sam sebe, sad će valjda odgovarati”, kaže Milanović.

“Najgore je kad imamo HDZ-ove generale i udruge. Ja svoje nemam”, kaže.

Milanović kaže da konstitutivnost predsjedniku DIP-a daje prisega pred saborom i predsjednikom Vrhovnog suda. Kako toga nemamo, “onda nam ne treba ni vlada”, kaže predsjednik.

O epidemiji

“U Hrvatsku se prelijeva histerija iz drugih država. Strah od cjepiva je jedno od značajnijih posrnuća ljudske pameti. Kako idemo jugoistočnije, tako se manje ljudi cijepi. Ljudi, cijepite se. Od struke slušamo svašta i ništa. Što idete istočnije, to je veća skepsa. Hrvatska nije ni najbolja ni najgora, sasvim dobro stojimo. Poruka svima – uzmite cjepivo. A prijetnje vlade – baš me zanima kako to misle postići”, rekao je Milanović.

“Zaštitili smo starije ljude. I ako ne dođe do novog virusa, mi smo zaštićeni. Onaj tko se ne želi cijepiti, zašto bi on bio problem za mene ili za vas? Zašto bih ja njemu rekao da se on više ne može liječiti? Ja sam rekao prije Nove godine, onog trena kad bude više cjepiva nego zainteresiranih – gotovo. Nema više restrikcija. Dajmo tom trenutku još 30 dana. Nakon sezone, da nam nadobudni pametnjakovići ne govore da smo divljaci. To je nekakva izlazna procedura i nakon toga gotovo”, kaže Milanović.

“Sve što mogu reći je – daj cijepi se”, rekao je. “Misli na sebe, ne na druge. Zaštiti sebe, dalje od toga ne možemo”, kaže Milanović.

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI