fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MILIONI “NESTALI” U PREDUZEĆU “RAD”: Revizori sačinili kritične nalaze

Autor: dnevno.ba

Federalni revizori češljali su u proteklom periodu dokumentaciju u sarajevskom javnom preduzeću "Rad" te su, na osnovu kritičnih nalaza, ovom preduzeću dali negativnu ocjenu na izvještaj za 2019. godinu.

Tako je, između ostalog, navedeno da ovo preduzeće nije izvršilo ispravku vrijednosti zastarjelih potraživanja na teret rashoda u iznosu 8.775.522 KM. Da je izvršena ispravka vijednosti, kako se navodi, ovo preduzeće bi iskazalo negativna finansijski rezultat u iznosu od 8,7 miliona KM. Tako su imovina, navodi se, (potraživanja) i finansijski rezultat precijenjeni.

Također, revizori su naveli da je “Rad” ostvario značajan prihod od izdavanja garaže kolektivnog parkiranja na Ciglanama, a nije regulisano pravo korištenja i raspolaganja nad ovom imovinom. odnosno nema dokumentaciju niti ugovor o iznajmljivanju. Tako imovina s kojom ovo javno preduzeće raspolaže nije iskazana u poslovnim knjigama i finansijskim izvještajima u skaldu sa standardima.

Preduzeće “Rad”, ističu revizori, ima investicijske nekretnine od 21,2 miliona KM. Zemljište je vrijedno 7.6 miliona KM a garaže kolektivnog parkiranja koje se izdaju u najam 13,5 miliona KM.

“Posljednja procjene fer vrijednosti garaža za 2019. godinu koju je izvršio ovlašteni procjenitelj, konstatovan je da garaža kolektivnog parkiranja Dobrinja IV u ulici Petra Tiješića nije iskazana u poslovnim knjigama. Njena ukupna vrijednosti iznosi 2,1 miliona KM.

Također, revizori naglašavaju i da nije prezentirana dokumentacija o revalorizacionim rezervama (rezerve koje se koriste za usaglašavanje knjigovodstvene i fer vrijednosti stalnih sredstava, kapitala i obaveza) i to čak za iznos od 11, 6 miliona KM.

Brojne zamjerke revizori su pronašli i u javnim nabavkama. Tako je kod nabavke autosmećara prekršen zakon jer niej tražila garancija niti njena realizacija, a kod nabavke goriva niej se tražila najniža cijena

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});