Milorad Dodik dostavio odgovor Anketnom odboru u vezi sa slučajem Dragičević

Autor: Srna

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dostavio je odgovor Anketnom odboru Narodne skupštine, koji treba da sagleda sve činjenice u vezi sa smrću Davida Dragičevića, u kojem ih je uputio na policijske i pravosudne organe radi prikupljanja informacija i spoznaja s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa navedenim slučajem.

Predsjednik RS je naveo da je u slučaju smrti Davida Dragičevića riječ o primjeni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kao i procesnog krivičnog zakonodavstva /Zakona o krivičnom postupku/ za čiju primjenu su zaduženi zakonom određeni organi kao i pravila po kojima su dužni da postupaju.

“Organi koji postupaju po navedenim zakonima su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, sudovi, tužilac i drugi učesnici u krivičnom postupku predviđeni zakonom, kada postupaju u krivičnim stvarima”, ističe se u odgovoru.

Dodik je naglasio da je osnovni zadatak Ministarstva unutrašnjih poslova zaštita od ugrožavanja Ustavom utvrđenog poretka i ugrožavanja sigurnosti Republike Srpske, zaštita života i lične sigurnosti građana, a osnovno pravo i dužnost tužioca je otkrivanje i gonjenje učinilaca krivičnih djela.

“U tom smislu vas upućujem na spomenute organe radi prikupljanja informacija i spoznaja s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem Davida Dragičevića. Istovremeno vas podsjećam da predsjednik RS djeluje isključivo u okvirima i nadležnostima koje su definirane Ustavom Republike Srpske a koje su, pored ostalih nadležnosti, prethodno usmjerene na predstavljanje Republike Srpske i izražavanja njenog državnog jedinstva”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović izjavio je jučer da je ovo tijelo jednoglasno donijelo odluku da im do sutra od predsjednika RS Milorada Dodika, MUP-a, Okružnog javnog tužilaštva i Zavoda za sudsku medicinu budu dostavljene sve informacije i saznanja koje se odnose na tragično stradanje Davida Dragičevića.

Autor: Srna

ZADNJE VIJESTI