fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Darko Tomas/Cropix

Milorad Dodik o djelovanju Bisere Turković: To je ujdurma muslimanske strane koja pokušava osigurati da ona predstavlja BiH, što, naravno, nije točno

Autor: dnevno.ba

Milorad Dodik je istaknuo da BiH nije tražila nikakve dodatne mjere niti u njoj postoji maligni utjecaj o kojem se govori.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH ni od koga nije tražila da za nju pravi bilo kakve posebne uvjete i mjere, pa tako ni od NATO-a. To je rekao reagirajući na pismo koje je jučer Jens Stoltenberg, generalni tajnik NATO-a, poslao Biseri Turković, ministrici vanjskih poslova BiH.

Kazao je i da “NATO nema nikakve uloge u BiH i da nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.”

Reagirajući na prepisku Turković i Stoltenberga, u kojoj je Stoltenberg naveo da NATO razvija set mjera, posebno za BiH, Dodik je ocijenio da je riječ o još jednoj zloupotrebi.

Prema njegovim riječima, Turković, koja je prethodno uputila pismo Stoltenbergu, navodeći da se “Bosna i Hercegovina suočava s brojnim izazovima, a u svjetlu aktualnih događaja u Europi i regiji”, nema nikakve ovlasti u oblasti obrane, ni na vanjskom, ni na unutarnjem planu.

“Jedino nadležno mesto za komunikaciju s NATO-om i drugim zemljama po vojnim pitanjima je Predsjedništvo BiH, koje je ovaj put zaobiđeno. To je ujdurma muslimanske strane koja pokušava osigurati da ona predstavlja BiH, što, naravno, nije točno”, rekao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da bi to trebao znati i generalni tajnik NATO-a, ocijenivši da, ako to nije znao, onda je “nemušto uvučen u prepisku oko toga”.

Dodik je istaknuo da BiH nije tražila nikakve dodatne mjere niti u njoj postoji maligni utjecaj o kojem oni govore.

“Postoji utjecaj drugih zemalja u svemu tome. BiH nije ni u kakvom ugovornom odnosu s NATO-om. Postoji Plan reformi, ali to je plan organa BiH, a ne ugovorni odnos s Alijansom, tako da u tom pogledu apsolutno ne stoji tvrdnja da se BiH nalazi na atlantskom putu. To apsolutno nije točno”, naglasio je.

Dodik je demantirao postojanje “ruskog malignog utjecaja u BiH”, navodeći da “postoji odnos u kojem se Rusija poštuje jednako kao i druge zemlje, pa i one koje su članice NATO-a”.

Podsjetimo, Jens Stoltenberg, generalni tajnik NATO, odgovorio je Biseri Turković, zamjenici predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministrici vanjskih poslova BiH, na pismo u kojem mu je pisala o izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava u vezi s događajima u Europi i regiji.

“Uvjeravam vas da Sjevernoatlantski savez (NATO) snažno podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Alijansa će nastaviti surađivati s vašom državom i drugim međunarodnim partnerima da sačuvamo stabilnost i promoviramo reforme u Bosni i Hercegovini. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu s vašim potrebama“, naveo je generalni tajnik NATO-a.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});