fbpx
Foto: Fena

Milorad Dodik pisao Orbanu: “Divimo se tvojoj hrabrosti i odlučnosti”

Autor: Dnevno.ba

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, prije dva dana poslao je pismo premijeru Mađarske Viktoru Orbanu. Pismom mu je čestitao izbornu pobjedu te rekao da je Orbanova pobjeda “velika i za Srbe iz Republike Srpske”, prenosi Klix.

Dodik je u pismu izrazio slaganje sa stavovima mađarskog premijera. Orban je svojevremeno zabranio ulazak migranata s Bliskog istoka u Mađarsku, a Dodik mu je u pismu poručio da on podržava takav potez te da ga smatra ključnim “za budućnost kršćana”.

“Slažem se s tobom da Europa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na kršćanskim vrijednostima i načelima… Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nekršćanske vjere. Republika Srpska prepoznaje te vrijednosti kao svoje i u granicama svojih mogućnosti”, napisao je Dodik Orbanu.

Dodik kaže da se BiH nije svrstala na stranu Ukrajine

Dodik je napisao da se divi mađarskom premijeru jer u srcu Europe pruža otpor zapadnim stavovima.

“Divimo se tvojoj hrabrosti i odlučnosti da Mađarska pruža podršku multilateralnim organizacijama čiji je član samo u onoj mjeri u kojoj to ne šteti mađarskom narodu i njegovoj budućnosti”, napisao je.

Klix piše da je Dodik u pismu netočno naveo da se BiH nije svrstala na stranu Ukrajine. BiH se svrstala među države koje su osudile invaziju i stale na ukrajinsku stranu.

“Zahvaljujući institucijama RS-a, BiH nije uvela sankcije Rusiji niti se svrstala na stranu Ukrajine, ma koliko da suosjećamo s patnjama Ukrajinaca. Smatramo da je najmudrije i najhumanije za nas biti neutralan, biti na strani mira, dijaloga”, kaže Dodik u pismu.

Dodik je na kraju pisma istaknuo zadovoljstvo jer je Orban tijekom ceremonije proglašenja novog mandata rekao da je srpski narod prijateljski.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI