fbpx

Ministar Osmanović posjetio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti i Umjetničku galeriju BiH

Autor: D. Jelić

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović u razgovoru s rukovodstvom Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti i Umjetničke galerije BiH informirao se o uvjetima u kojima rade te dvije institucije kulture.

Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti potrebno je minimalno 300.000 konvertibilnih maraka na godišnjem nivou za programe, održavanje prostora i plate jedanaest zaposlenih, konstatirano je u razgovoru. Predstavnici te institucije informirali su ministra Osmanovića o problemu neizmirenih plata i naknada zaposlenima, dugovanja za korištenje prostora općini Stari Grad  kao i činjenici da im prijeti deložacija.

I Umjetnička galerija radi u teškim uslovima, rečeno je tokom posjete ministra civilnih poslova Adila Osmanovića toj ustanovi. Iskazali su potrebu za 400.000 do 500.000 konvertibilnih maraka godišnje za  nesmetano funkcioniranje.

Ministar Adil Osmanović naglsio je da će Ministarstvo civilnih poslova BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, učiniti sve kako  bi se iznašla mogućnost za lakše funkcioniranje institucija koje su od značaja za BiH.

Ministar Osmanović najavio je da će nastaviti posjete institucijama kulture u Bosni i Hercegovini.

Autor: D. Jelić

ZADNJE VIJESTI