fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ministri u ZHŽ prisegnuli poštivati zakon, Ćosić očekuje kontinuitet

Autor: Ljubuski.info

ŠIROKI BRIJEG - S 21 glasom "za" i dva suzdržana, Skupština Zapadnohercegovačke županije, na svojoj drugoj redovnoj sjednici održanoj u ponedjeljak u Širokom Brijegu, potvrdila je novu Vladu Zapadnohercegovačke županije na čelu s novim/starim predsjednikom Zdenkom Ćosićem.

ZHŽ je tako prva u Bosni i Hercegovini dobila novu vladu. U novom sazivu Vlade ZHŽ došlo je do dvije promjene na ministarskim pozicijama. Dosadašnjeg ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Stjepana Boguta zamijenio je Tomislav Pejić, mladi ginekolog iz Gruda, dok je novi ministar pravosuđa i uprave Širokobriježanin Kristijan Zovko, dosadašnji tajnik Vlade, koji je na ministarskom mjestu zamijenio Anitu Markić.

HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima ima apsolutnu većinu u Skupštinu ZHŽ, točnije 16 od 23 mandata, te formiranju nove Vlade nije bilo nikakvih prepreka. Novi/stari predsjednik Vlade Zdenko Ćosić, kojemu je ovo treći mandat, istaknuo je da nije bilo nikakvoga razloga čekati daljnje rokove te da su u ZHŽ to znali već poslije izbora s obzirom da HDZ BiH ima većinu u Skupštini ZHŽ.

Očekujem kontinuitet s obzirom da je Vlada i u prethodnom mandatu bila većinska odnosno HDZ-ova. Mi smo prezentirali ono što smo činili u prošlom mandatu, također smo najavili što ćemo činiti u narednom razdoblju i s tim obećanjima i programima dobili smo ovakav mandat. Idemo dalje u stabilizaciju prilika u županiji, idemo dalje u projekte i izradu strategija. Želimo da naša županija bude na onom mjestu koje joj i statistički pripada tj. da se stvara što povoljnija klima u županiji, kako socijalna tako i razvojna. Za takvo nešto nam je potreban okvir i sredstva s obzirom da znate da kreiranje tog poslovnom okruženja u BiH je uglavnom prepušteno lokalnim zajednicama jer nemamo okvire na državnoj ili federalnoj razini. Zato smo mi tu kao županija da stvaramo okvire i strategije i da podupiremo, u svakom smislu, svaku ideju i inicijativu koja će dovesti do većeg broja zaposlenih i do boljeg okruženja i života u Županiji Zapadnohercegovačkoj, izjavio je novinarima predsjednik Vlade ZHŽ Zdenko Ćosić.

Ministar financija i dopredsjednik Vlade ZHŽ ostaje Toni Kraljević koji je u izjavi istaknuo da njegov resor čekaju novi/stari izazovi.

U prošlom mandatu napravljeni su veliki iskoraci na planu stabilizacije i konsolidacije županijskih financija. Pred nama su novi/stari izazovi, nastavljamo sa svim započetim projektima, otvaramo socijalni dijalog sa sindikatima i nadam se da ćemo biti u prilici unaprijediti radno-pravni status naših uposlenika, istaknuo je ministar Kraljević.

Prvo bih zahvalio na ukazanoj prilici i časti. Ovo je za mene novo iskustvo i velika odgovornost te se nadam da ću opravdati dobiveno povjerenje. Otvoren sam prema svima, i prema vladajućima i oporbi, na raspolaganju sam i građanima ove županije. Prvi posao koji će nam biti je izrada plana rada ministarstva. To će biti prvo što ću napraviti pa ćemo onda vidjeti u tom planu u kojem dijelu ćemo ići i na koji način ćemo rješavati probleme, kazao je novinarima novi ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko.

Na dnevnom redu Skupštine ZHŽ, prije razrješenja stare i potvrđivanja nove Vlade, prvo su se našla imenovanja Povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo, a potom i više odbora. Osnovan je Odbor za pravdu i upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova, potom Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun, Odbor za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i informiranje, Odbor za prostorno uređenje, stambeno – komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo te Odbor za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata.

Kao što je vidljivo iz rezultata dva dosadašnja glasovanja, “suzdržana” oporba je u ovom sastavu županijske skupštine spala na dva slova – zastupnike Hrvatske republikanske stranke (HRS), dok ostatak glasuje jednako kao i vladajući.

Ubrzo nakon završetka Skupštine ZHŽ, nova Vlada ZHŽ održala je svoju prvu sjednicu.

Novi saziv Vlade ZHŽ:

Zdenko Ćosić (Široki Brijeg), predsjednik Vlade ZHŽ
Toni Kraljević (Ljubuški), dopredsjednik Vlade i ministar financija
Dario Sesar (Posušje), ministar gospodarstva
Kristijan Zovko (Široki Brijeg), ministar pravosuđa i uprave
Tomislav Pejić (Grude), ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi
Ružica Mikulić (Grude), ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa
Zdravko Boras (Ljubuški), ministar unutarnjih poslova
Mladen Begić (Široki Brijeg), ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
Miroslav Ramljak (Posušje), ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša.

Autor: Ljubuski.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});