Mirovine rastu najmanje 2,5 posto

Autor: Oslobođenje

SARAJEVO - U Federalnom zavodu PIO/MIO priprema se redovno godišnje usklađivanje mirovina, koje će biti isplaćeno s travanjskim mirovinama uz razliku za ožujske mirovina. Prema sadašnjim procjenama, usklađivanjem će doći do povećanja penzija za najmanje 2,5 posto.

Ovo usklađivanje propisano je novim Zakonom o PIO, u kojem piše da se “penzije usklađuju 15. travnja svake godine na način da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 procenta porasta potrošačkih cijena i 50 procenta porasta realnog BDP-a u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini”. Ne usklađuju se najviše penzije sve dok najniže ne budu iznosile jednu petinu najviše mirovine ostvarene po zakonu.

Direktor FZ-a Zijad Krnjić pojašnjava da će se uskladiti i nešto više od 30.000 prijevremenih povoljnijih mirovina, ali na način kako usklađivanje propisuje Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju.

– Znači, travanjske mirovina bit će usklađene, plus razlika za ožujak. Redovno usklađivanje radit će se svake godine s primjenom od siječnja. Ove godine očekujemo i dogovaramo se sa Federalnim zavodom za statistiku oko parametara s kojim se vrši usklađivanje i sve će biti završeno na vrijeme za sljedeću isplatu, 5. svibnja, kazao je Krnjić.

Usklađivanje se vrši na iznos ožujskih mirovina, a da bi korisnici bili pravilno informirani, bit će usklađene i sve minimalne ožujske mirovine iako nisu, kako se to u praksi već kaže, sve i zarađene.

– Neće biti ni nejasnoća ni nerazumijevanja, sve penzije, izuzev najviših (2.174,48 KM, op.a), bit će usklađene, naglašava Krnjić.

Zakon propisuje i vanredna usklađivanja, za koja Krnjić kaže da su trenutno nerealna, ali da su moguća usklađivanja minimalnih mirovina.

Autor: Oslobođenje

ZADNJE VIJESTI