fbpx

MOGHERINI: Zadržat ćemo fokus na reformama u BiH

Autor: Dnevno.ba

BRUXELLES - U Bruxellesu se održava dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a,a drugog dana sastanka u fokusu će biti BiH i Makedonija.

Kako je potvrdio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg BiH bi danas trebala dobiti MAP za članstvo u Alijansi.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini uoči sastanka poručila je kako postoji jasna perspektiva za suradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

„Želim istaći da je regija ključna za suradnju u sigurnosnom sektoru pogotovo kada je u pitanju borba protiv terorizma i organiziranog kriminala. Vrijedno je napomenuti da je i naša generalna suradnja sa partnerima na Zapadnom Balkanu veoma dobra. Nakon našeg nedavnog sastanka ministara vanjskih poslova i ministara odbrane Europske unije ovdje ću informirati  ministre o pregovorima koje vode Beograd i Priština, dio naše rasprave će se odnositi i na pregovore o imenu Makedonije koje vode Skoplje i Atena“, kazala je Mogherini.

Ona se osvrnula i na pitanje BiH.

„Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina želimo zadržati fokus na reformama i posebno na ekonomskim reformama. Izuzetno je važno da se reformski procesi zadrže na vrhu liste prioriteta u toj zemlji nakon održavanja izbora u Bosni i Hercegovini”, poručila je Mogherini uoči sastanka.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI