fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Moglo bi vas iznenaditi s kim je Blinken telefonski razgovarao

Autor: Fena

Američki državni tajnik Antoni Blinken razgovarao je sinoć telefonom sa svrgnutim sudanskim premijerom Abdalahom Hamdokom, priopćio je Stej Departman.

Tajnik je pozdravio premijerovo puštanje iz pritvora i ponovio svoj poziv sudanskim vojnim snagama da oslobode sve civilne čelnike u pritvoru i da osiguraju njihovu sigurnost. Također je izrazio duboku zabrinutost zbog tekućeg vojnog preuzimanja vlasti i ponovio imperativ vojnih snaga da koriste suzdržanost i izbjegavaju nasilje u odgovoru na prosvjednike. Tajnik je naglasio potporu SAD-a tranziciji na demokraciju koju predvode civili i povratku na načela sudanskog prijelaznog okvira, kako je navedeno u Ustavnoj deklaraciji iz 2019. i Mirovnom sporazumu iz Jube 2020. Primijetio je sve veći zbor međunarodnih glasova koji osuđuju vojno preuzimanje vlasti i podržavaju pozive sudanskog naroda na civilno vodstvo, demokraciju i mir.

“Državni tajnik se raduje oslobađanju premijera i ponavlja svoj poziv sudanskim vojnim vlastima da oslobode sve pritvorene civilne vođe i zajamče njihovu sigurnost “, navodi se u priopćenju.

Svrgnuti sudanski premijer Abdalah Hamdok vraćen je sinoć kući i ostaje “pod pojačanim nadzorom” dan nakon puča koji je proveo čelnik vojske general Abdel Fatah al Burhan.

Premijer Hamdok i skoro svi sudanski civilni lideri uhićeni su u ponedeljak ujutro. Nakon uhićenja premijera i brojnih civilnih dužnosnika u ponedeljak vojska je proglasila izvanredno stanje i general Abdel-Fatah Burhan preuzeo je vlast u državi.

Blinken je ponovo izrazio “jaku zabrinutost” zbog puča i pozvao sudansku vojsku da ne koristi silu protiv prosvjednika.

Naglasio je podršku SAD-a tranziciji na demokraciju koju predvode civili i povratku na načela sudanskog prijelaznog okvira, kako je navedeno u Ustavnoj deklaraciji iz 2019. i Mirovnom sporazumu iz Jube 2020. Ukazao je i na sve brojnije međunarodne osude zbog vojnog preuzimanje vlasti i podršku pozivima sudanskog naroda na civilno vodstvo, demokraciju i mir.

Sudanci su masovno izašli na ulice nakon objave puča tražeći da se vrate prelazne vlasti i pozivajući u pomoć međunarodnu zajednicu.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});