fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MOGUĆI SCENARIJ DOGOVORA SDA-SBB-HDZ: Safet Softić na čelu Ministarstva sigurnosti BiH?

Autor: Aziz Muflizović / Dnevno.ba

BANOVIĆI/KONJIC - Prema informacijama koje smo dobili od prilično visoko rangiranih članova HDZ-a BiH i SBB-a, umjesto Fahrudina Radončića u fotelju ministra sigurnosti BiH ipak bi mogao zasjesti Safet Softić. Sve bi moglo biti posljedica Izetbegovićevog neobjašnjivog i nepotrebnog uvođenja u vlast Fahrudina Radončića.

Nije nikakva tajna da je većina članstva SDA konsternirana Izetbegovićevim potezom i pozivom Radončiću da uopće i participira u vlasti na razini BIH i FBiH. Naročito ako se sjetimo kakve su sve bljuvotine pisane u dnevnom listu čiji je vlasnik Radončićeva supruga (za koju još nije potvrđeno je li “bivšem mužu” iskeširala tričavih 250.000.000 KM koje je zaradila kao frizerka) o Izetbegoviću i njegovoj obitelji te skoro cijelom vodstvu SDA. Softić je bio “pošteđen” stigmatizacije iz Tornja.

Zašto?

Sada je već potpuno jasno da Nikšić i njegova “rahmetli partija”, i da su htjeli, nisu smjeli participirati u vlasti koja treba biti formirana. Razlog vjerojatno leži u činjenici da je Nikšiću “savjetovano” od strane Radončića i Čovića da ovaj mandat “ohane” u debeloj hladovini i punih džepova.

Tko je Safet Softić?

Nakon završenog školovanja Softić se zaposlio u Islamskoj zajednici na mjestu imama, a nakon toga biva imenovan za glavnog imama u Medžlisu Islamske zajednice u Banovićima. Nije se dugo zadržao na mjestu lokalnog vjerskog poglavara a u jednom od internih obračuna, bivši reis Mustafa Cerić posprdno je opisao Softića riječima: “Završio je Medresu, bio hodža pa se rashodžio!”

Javna je tajna i unutar članstva SDA, da je Safet Softić jedan od onih koji su cijeli život išli “linijom manjeg otpora”. Samo i isključivo zbog osobnog probitka. Već 1996. godine nakon što se “rashodžio”, Softić sa vjerskih prelazi na političke “jasle” i postaje Ministar bez portfelja u Vladi Tuzlanske županije. Od 1998-2000. godine obnaša dužnost Šefa kabineta Premijera Tuzlanske županije.

Cijelo vrijeme Softić je samom vrhu Islamske Zajednice BiH, što je malo čudno obzirom da se “rashodžio”.

Softić više nikada nije silazio s političkih (a niti vjerskih) “jasala” iako je uopće nejasno čime je zadužio vrh stranke kojoj pripada.

Nakon županijske razine Softić strelovito napreduje, pa je tako u jednom mandatu bio predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

U mandatnom periodu 2014-2018. godine bio je izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH a na prošlogodišnjim listopadskim izborima Softić je izabran u Parlamentarnu skupštinu BiH.

U travnju ove godine je izabran za novog predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH, a istu dužnost je obnašao i u periodu 2011-2015. godine.

Mora se priznati da je Softić vjeru i politiku vrlo vješto izbalansirao. A i unovčio. I sve šutnjom i nezamjeranjem s bilo kim, iako je to za nekoga tko se bavi politikom i drži do svojeg obraza jednostavno nemoguće. Šutnja je zlato, zna Safet.

Softić ima puno razloga podržavati SBB, HDZ BiH, ali i “rahmetli” SDP BiH

Svi bolji poznavatelji prilika unutar SDA upravo Softića označavaju kao jednog od zagovaratelja koalicije sa SBB, strankom koja je na zadnjim izborima doživjela politički odron. Softić i slični sve rade pod izlizanom frazom “jačanja probošnjačkog bloka”. Softić, naravno, zanemaruje činjenicu da se u “cirkularnom pismu” odaslanom svim županijskim organizacijama SDA još prije skoro pola godine, sve do jedna organizacija negativno izjasnila o mogućem koaliranju s Radončićevom strankom. Softić i nekoliko istomišljenika (vođenih isključivo osobnim interesima), Izetbegovića su ipak uvjerili da u tu neprirodnu koaliciju treba ući. Zašto je Izetbegović popustio pred svega nekoliko karijerista i stranku kojoj je na čelu pripremio za političku “dekapitaciju”, valjda zna samo on.

Međutim, da je Softić “politički maratonac” kojega stranka uopće ne zanima dokazuje primjer zapošljavanja njegove supruge. Iako je u mandatu Vlade FBiH na čelu koje je bio Nermin Nikšić (SDP BiH) već uvelike trajao otvoreni sukob i pokušaj Nikšića i Čovića da razvale Vladu FBiH, odstrane tadašnjeg Predsjednika FBiH i da SDA u vlasti “zamijeni” HDZ BiH, Safet Softić je izravno preko Nermina Nikšića suprugu zaposlio na mjesto tajnika u Federalnom ministarstvu pravosuđa. Podsjećamo, u to vrijeme ministar pravosuđa bio je (sada već bivši) kadar SDP-a BiH Zoran Mikulić.

Prema krajnje pouzdanim informacijama do kojih smo došli, Softić tu nije, niti misli stati.

Radončića gura u vlast pod svaku cijenu, jer se zna da su Radončić i Čović iz istog “jata” i da jedan bez drugog (uz pomoć već vidno nervoznog Dodika), ne znaju a ni ne mogu funkcionirati.

Budući da je Softić pripremio “teren” da suprugu iz Federalnog ministarstva pravosuđa “progura” za sutkinju Ustavnog suda FBiH itekako je svjestan da mu u tome treba pomoć Čovića i Radončića.

Svi smo svjesni da je Radončić već izigrao Izetbegovića, u Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji. Također, jasno je da trojac Dodik-Čović-Radončić pod svaku cijenu DF Željka Komšića žele “neutralizirati” iz buduće vlasti. Novine najbogatije frizerke su već uveliko počele sa sotoniziranjem Komšićeve stranke i njezinih kadrova.

Izgleda da postoje slijepci kojima još nije jasno da je Čoviću, Dodiku i Radončiću bitno formiranje Vijeća ministara BiH. I ništa više. Čović i Radončić ionako imaju “kontrolni paket” u Vladi FBiH tako da im tehnički mandat iste, sve do izbora 2022. godine apsolutno odgovara.

Isto kao što (osobno) odgovara i Safetu Softiću. I u tehničkom mandatu ovog saziva federalne vlasti, njegova supruga bez ikakvih problema može biti imenovana za suca Ustavnog suda FBiH. I Softića, to je jasno, jedino to i zanima.

Ukoliko se obistine informacije o “bošnjačkoj reprezentaciji” u Vijeću ministara BiH to bi moglo biti jako zanimljivo.

A Fahrudina Radončića bi bilo idealno vidjeti na poziciji Ministra obrane BiH. Ionako se hvali svojim ratnim junaštvima.

Autor: Aziz Muflizović / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});