fbpx

MONIKA PLANINIĆ I ŽELJKA VUČKO najbolje volonterke u 2021. godini

Autor: Dnevno.ba

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana volontera, Humanitarna udruga “Fra Mladen Hrkać” (HUMH) objavila je imena dobitnika nagrade “Gordana Jelić” za najbolje volontere u Republici Hrvatskoj (RH) i Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, pa je tako najbolja volonterka u BiH Monika Planinić, a ista nagrada u Republici Hrvatskoj pripala je Željki Vučko, prenosi Fena.

“Zaista ne znam kojim riječima izraziti koliko me iznenadio poziv. Nisam znala da su me nominirali, pa možete zamisliti koliko me zatekla vijest da je Povjerenstvo za dodjelu nagrade izabralo baš mene. Svaki volonterski rad proizlazi iz ljubavi prema bližnjemu i jedina nagrada svima nama je osmijeh drugoga. Hvala puno svim članovima Povjerenstva i mojoj udruzi ‘Susret’ koja je odlučila nominirati mene, a ja i dalje, kao što je Majka Terezija jednom rekla, želim biti samo kapljica u kojoj će se zrcaliti Božja ljubav”, istaknula je Planinić.

Više od deset godina Planinić redovno i kontinuirano sudjeluje u organizaciji i provedbi volonterskih aktivnosti u Udruzi “Susret” iz Čitluka u kojoj je svojoj vedrinom, toplinom i marljivošću osvojila srca djece s teškoćama u razvoju kao i članova njihovih obitelji, priopćeno je iz HUMH-a.

Sve te godine istodobno je posvećena i brizi za najranjivije i najmanje u Domu za djecu bez roditeljskog staranja “Ivan Pavao II.” u Čitluku, koja za njih redovito organizira odlaske u radionicu i druženja s drugom djecom s ciljem sprječavanja socijalne isključenosti.

Ne postoji aktivnost u kojoj nije dala svoj obol – od kreativnih radionica, prijevoza korisnika, prikupljanja materijalnih dobara, organizacije druženja, kućnih posjeta i razgovora do organizacije izleta i druženja. Tijekom 2021. godine, kada je i dalje bilo jednako izazovno održavati i provoditi volonterske aktivnosti, volontirala je 384 sata.

Već kao mlada studentica počela je iskazivati veliku brigu i suosjećanje za osobe u potrebi, a posebno najranjivije i najmlađe pripadnike društva u kojem živi i djeluje. Svaki novi susret s korisnicima joj je motivacija da svaki sljedeći susret s korisnicima bude još kvalitetniji i sadržajniji.

Kao svoje uzore ističe sv. Ivana Pavla II. i Majku Tereziju jer su dokazali da se djelima ljubavi mogu micati planine i mijenjati svijet. Sudjeluje na svakom društvenom događaju čiji cilj je doprinijeti kvaliteti života pripadnika ranjivih skupina društva, a opisuju ju vedru, strpljivu, veselu i marljivu osobu koja iz svakog izvlači ono najbolje.

Dobitnica nagrade za volonterku godine u Republici Hrvatskoj Željka Vučko kazala je kako joj ovo priznanje puno znači.

“Ova radosna vijest zatekla me tijekom jednog od mojih rijetkih slobodnih vikenda, dok sam sa svojom obitelji za obiteljskim ručkom palila svijeću ljubavi povodom druge nedjelje došašća. Nakon što sam završila razgovor i rekla im razlog svojih suza svi smo se izgrlili i isplakali. Svi oni znaju što meni znači ova, kao i svaka druga nagrada. Ovo nije moja nagrada, ovo je nagrada svakog onog ‘palčića’ koji se danas bori za svoj život, svakog onog koji se za život izborio i svakog onog koji će se ikada boriti. Danas na ovaj blagdan ljubavi još jednom nagradom slavim sve njihove borbe i sve njihove pobjede, znajući da ću dok hodam i dišem za njih činiti sve što mogu i znam. Time na neki način vraćam sve ono što danas imam u svojoj djeci, nakon svih borbi koje su iza nas”, izjavila je Vučko.

Ona je preko 30 godina oslonac, utočište i podrška majkama i obiteljima prijevremeno rođene djece, a njena osobna borba bila je samo dodatna motivacija i razlog za “misiju pomaganja palčićima”.

Ova laboratorijska tehničarka iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb i majka četvero djece, od kojih je troje rođeno prije termina, je više od 12 godina predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići”. Sve svoje slobodno vrijeme posvećena je senzibiliziranju i upoznavanju javnosti s problemima i izazovima s kojima se suočavaju maleni hrabri borci “palčići”.

Upravo zahvaljujući njenoj ustrajnosti ta djeca imaju zavidan tretman za vrijeme intenzivnog liječenja. Iza nje su brojne uspješne humanitarne akcije zbog kojih su sva rodilišta diljem Hrvatske, uključujući i najmanja, dobila adekvatnu i neophodnu opremu za skrb i liječenje nedonoščadi.

Akcija u kojoj je kao voditelj ostavila neizbrisiv trag, a na koju nitko nije bio imun, bila je povijesna akcija koja se izrodila nakon razornog potresa u ožujku 2020. godine “Vratimo ‘palčiće’ u Petrovu”. U rekordnom roku prikupljena su financijska sredstva dostatna za najsuvremeniju opremu kojom su omogućeni daleko bolji uvjeti rada i funkcioniranja nego prije, a što je u konačnici u zavidno kratkom roku vratilo “palčiće” u Petrovu. Za ovu ženu ističu da je riječ o iznimno kvalitetnoj, jakoj i čvrstoj osobi čiji su žar i entuzijazam u borbi za bolje sutra zarazni. Iznimno skromna kad je pitanje preuzimanja zasluga, a borbena kad je vrijeme za prikupljanje donacija.

Odluku je donijelo Povjerenstvo za dodjelu nagrade koje čini pet članova, i to tajnica HUMH-a Matea Pandurić, ravnateljica Centra za socijalni rad Široki Brijeg Radmila Gašpar, psihijatrica i profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu Marijana Braš, potpredsjednik katoličke udruge “Kap dobrote” iz Zagreba Marinko Šušak te ravnateljica Učeničkog doma Marija Jambrišak u Zagrebu i dobitnica nagrade “Gordana Jelić” za najboljeg volontera za 2019. godinu u Republici Hrvatskoj Josipa Galić.

Predsjednik HUMH-a Ivan Soldo kazao je kako je profesorica Gordana Jelić, po kojoj godišnja nagrada nosi ime, ostavila neizbrisiv trag ljubavi prema bližnjemu u zajednici u kojoj je živjela i djelovala.

“Jednako tako, ovogodišnje dobitnice svojim svakodnevnim djelovanjem i stilom života dokazuju da put koji su odabrale nije lagan, ali da nisu mogle ostati slijepe i nijeme na probleme s kojima se suočavaju najranjiviji članovi našeg društva. One su shvatile koliko malo treba da bi nekome život usmjerili nabolje, pa se iskreno nadam da će njihove priče potaknuti i neke od vas da dio svog slobodnog vremena odvojite kako bi osobama u potrebi pružili ruku i podarili osmijeh”, kazao je Soldo.

Javnost će biti pravovremeno obaviještena o datumu i mjestu održavanja dodjele nagrade “Gordana Jelić” dobitnicama ovog vrijednog volonterskog priznanja za 2021. godinu, u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama.

Humanitarna udruga “Fra Mladen Hrkać” na godišnjoj razini dodjeljuje ovu nagradu istaknutim pojedincima iz RH i BiH za sudjelovanje u organizaciji i provedbi volonterskih aktivnosti čime značajno doprinose poboljšanju kvalitete života korisnika ili općoj dobrobiti zajednice, aktivnom uključivanju građana u društveno odgovorna događanja te u konačnici razvoju humanijeg i solidarnijeg društva.

Nagrada nosi ime “Gordana Jelić” u čast preminule profesorice psihologije i pedagogije iz Širokog Brijega čiji je volonterski doprinos i angažman u radu HUMH-a nemjerljiv. Jelić je bila inicijatorka i začetnica provedbe modela pomoći putem trajnog naloga – jednog od najvažnijih modela pomoći koji je danas temelj opstojnosti, rada i djelovanja udruge “Fra Mladen Hrkać”.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI