fbpx

MOSTAR tradicionalno odao počast Vukovaru

Autor: Dnevno.ba

Građani Mostara su večeras na 30. obljetnicu svetom misom, mimohodom i paljenjem svijeća iskazali poštovanje prema svima onima što su svoje živote položili za obranu grada Vukovara.

U organizaciji mostarskih župa održana je misa u katedrali Marije Majke Crkve koju je predvodio don Josip Galić nakon čega su se građani mimohodom uputili prema spomen-križu u Vukovarskoj ulici, u kojoj se već tradicionalno, paljenjem svijeća odaje počast Vukovaru.

U Vukovarskoj ulici okupio se veliki broj građana Mostara koji su se paljenjem svijeća, molitvom i pjesmom prisjetili žrtava Vukovara, Škabrnje i svih onih koji su poginuli u Domovinskom ratu.

U povorci je bio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Kako povijesni izvori navode, presudna vukovarska bitka počela je 25. kolovoza 1991. godine, kada su JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na grad.

Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja deblokade grada i pada Lušca 2. studenoga, a zatim i Bogdanovaca, 10. studenoga 1991.,Vukovar se našao u potpunom okruženju.

Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je, kako se često ističe, 18. studenoga 1991. iako su borbe u pojedinim dijelovima grada trajale i nakon tog datuma.

Prema posljednjim podacima na hrvatskoj strani ubijeno ili nestalo 2.717 osoba, u srbijanske koncentracijske logore odvedeno oko sedam tisuća zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Okupacija Vukovara završila 15. siječnja 1998. mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i vraćanjem u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI